Den Haag, 29 oktober 2001

Politici stemmen voor beste (re)integratieplan 30 november, stembus voor Baanbrekerprijs in Kamergebouw

Terwijl de werkloosheid weer oploopt, de WAO instroom niet in te dammen blijkt en de SER verdeeld is over de aanbevelingen van de Commissie Donner, dwingt een maatschappelijk initiatief Haagse politici tot het maken van keuzes.

De nationale Baanbrekerprijs-tournee doet op dinsdag 30 oktober tussen 09.00 uur en 10.00 uur het Binnenhof aan. In de voorhal aan de ingang Plein kunnen Eerste en Tweede Kamerleden dan hun stem uitbrengen op een van de drie baanbrekende plannen om mensen aan het werk te krijgen.

De Baanbrekerprijs is de grootste Nederlandse prijs voor vernieuwende reïntegratieplannen, met een hoofdprijs van f 350.000,- voor uitvoering van het winnende plan. De prijs is een initiatief van Start Foundation. Uit 181 ingediende plannen en ideeën zijn er drie genomineerd. Vijf deeljury's van werkgevers, werknemers, arbeidsgehandicapten, werklozen en scholieren hebben hun keuze inmiddels gemaakt. Ook het Nederlands publiek stemt mee, via internet (www.baanbrekerprijs.nl) en via speciale stembiljetten. Woensdag 31 oktober wordt de stemming gesloten.

Op 8 november wordt de prijs officieel uitgereikt tijdens een manifestatie in theater Junushoff in Wageningen. Dat gebeurt door Prof. Dr. Bert de Vries, voorzitter van de Stichting Start Foundation en momenteel voorzitter van het CDA. Elske ter Veld (lid van de raad van advies van Start Foundation) reikt bij die gelegenheid een aanmoedingsprijs uit.

Winnaar vorig jaar, nominaties 2001

De eerste Baanbrekerprijs ging in 2000 naar de Tilburgse Dinja van Gestel. Het door haar voorgestelde televisieprogramma ging op 22 september bij Omroep Brabant TV in première onder de titel `High-5'. High-5 volgt in acht afleveringen vijf werklozen op jacht naar werk.

Voor dit jaar zijn de volgende drie projecten genomineerd.

Alladin en de wonderlamp
WAO-ers die op arbeidstherapeutische basis in een functie geplaatst worden, keren sneller terug in het arbeidsproces. Jeanine Verburg uit Amsterdam stelt daarom voor dat alle 1400 managers van de Nederlandse vestigingen van haar werkgever, de internationale cateraar Compass Group, zich op projectmatige basis laten adviseren door een deskundige, die (nog) een WAO-uitkering heeft. Het advies moet met het management of met organisatieaspecten van het bedrijf te maken hebben. Dit reïntegratieproject moet er toe leiden dat 1400 WAO-ers uit hun sociale isolement worden gehaald en dat hun gevoel van eigenwaarde, zowel wat betreft zichzelf als het werk, weer wordt geactiveerd.

Crèche buiten kantoortijden
Mevrouw C. Manukure uit Amsterdam diende namens de Ghanese vrouwenorganisatie WIPSA (Women in Positive Social Action) een plan in voor de oprichting van een 24-uurs kindercrèche waar vrouwen die slechts buiten reguliere kantoortijden kunnen werken - bijvoorbeeld op Schiphol - hun kinderen aan professionele verzorgers kunnen toevertrouwen. Het ontbreken van goede kinderopvang vormt voor de vrouwen uit deze groep een ernstige belemmering om toe te treden tot de arbeidsmarkt. Het plan bevat tevens het voorstel om vrouwen uit deze doelgroep op te leiden tot gediplomeerde kinderverzorgsters.

Zigeuners in Stein werken aan werk
Uit het Limburgse Stein komt het voorstel van de heer N. Rosenberg om een bijzondere werkcoöperatie op te richten. Hij stelde zijn plan op namens de Stichting Romene Sinti en hoopt er de kloof tussen het bedrijfsleven en de Romene Sinti, beter bekend als zigeuners, mee te overbruggen. Het is de bedoeling dat de coöperatie werk aanneemt van de gemeente en/of de lokale ondernemers en voor de uitvoering ervan leden uit de Romene Sinti gemeenschap inschakelt. Deze mensen zouden graag deelnemen aan het arbeidsproces maar krijgen op grond van vooroordelen weinig kans. De werkcoöperatie kan voor hen een eerste stap naar reguliere arbeid zijn. Dat de groep zelf deze verantwoordelijkheid op zich neemt, maakt het project bijzonder.

Start Foundation

Start Foundation is een aan arbeidsmarktintermediair Start gelieerde stichting die jaarlijks ongeveer vier miljoen gulden beschikbaar stelt voor vernieuwende experimenten aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

De onstuimige banengroei onder de twee paarse kabinetten droeg niet bijster veel bij aan het arbeidsmarktperspectief van werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zo concludeerde SCP-onderzoeker Paul de Beer eerder dit jaar. Beleid werd er volop geproduceerd en ook aan middelen schortte het niet. Toch lukt het maar niet om de tweedeling effectief te bestrijden. Niet alleen politici baart dit zorgen. De Stichting Start Foundation wil haar steentje bijdragen door experimenten te entameren en te faciliteren. Niet met beleid, maar met actie. De Baanbrekerprijs is één van de initiatieven van de Foundation.

Meer informatie is te vinden op www.baanbrekerprijs.nl