CBS

Toeristisch bezoek gedaald

Het aantal gasten dat heeft overnacht in Nederlandse logiesaccommodaties is in het tweede kwartaal van 2001 gedaald met 243 duizend vergeleken met het tweede kwartaal van 2000. Dat is een daling met 3,1 procent. In totaal maakten in het tweede kwartaal 7,6 miljoen gasten gebruik van Nederlandse logiesaccommodaties. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral minder buitenlanders
De afname van het aantal gasten komt vooral doordat minder buitenlanders in Nederlandse accommodaties hebben overnacht. Het aantal buitenlandse gasten was in het tweede kwartaal van dit jaar 7,6 procent lager dan in de overeenkomstige periode een jaar eerder. Vooral het aantal Duitse gasten liep terug (-13,2 procent). Het aantal Nederlandse gasten daalde in die periode slechts met 0,2 procent.

Ook minder overnachtingen
Het kleinere aantal gasten ging gepaard met een eveneens geringer aantal overnachtingen. De daling van het aantal overnachtingen (-1,8 procent) was overigens iets kleiner dan de daling van het aantal gasten (-3,1 procent). Vooral het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten is gedaald (-7,5 procent). Het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten steeg echter licht met 1,3 procent.

Minder toeristen naar Mond- en Klauwzeer gebieden
Het aantal gasten in de MKZ gebieden is gedaald met 9,2 procent. In de rest van Nederland was sprake van een daling met 2,6 procent. De MKZ gebieden worden in meerderheid (88 procent) door Nederlanders bezocht. Het aantal Nederlandse gasten in de accommodaties binnen de MKZ gebieden is met 8,6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maanden in 2000. In de rest van Nederland steeg het aantal Nederlandse gasten juist met 0,8 procent. Ook het aantal buitenlanders dat geboekt had voor een verblijf in de MKZ gebieden is gedaald, te weten met 13 procent. In de rest van Nederland was ook sprake van een omvangrijke daling van het aantal buitenlanders, met 7,5 procent.

Alle logiesvormen ondervonden dalingen
De dalingen ten opzichte van het tweede kwartaal in 2000 hebben bij alle logiesvormen plaatsgevonden. Hotels, pensions en jeugdaccommodaties boekten 1,9 procent minder gasten. Deze verbleven bovendien ook korter: het aantal overnachtingen is met 3,6 procent gedaald. De kampeerterreinen boekten ook minder gasten (-7,8 procent), maar konden wel als enige een groter aantal overnachtingen noteren (2 procent meer); dit komt door de vakanties in eigen land van Nederlanders. De huisjescomplexen noteerden 2,7 procent minder gasten en 1,5 procent minder overnachtingen. Groepsaccommodaties verwelkomden 2,7 procent minder gasten, die 8,5 procent minder overnachtingen boekten.

Technische toelichting
Een gast is een bezoeker die één of meer nachten in een logiesaccommodatie verblijft. Bezoekers die meer dan twee maanden in een hotel of pension verblijven worden als vaste gasten aangemerkt. Zij tellen niet mee voor de statistiek. Bezoekers die een vaste standplaats op een kampeerterrein of een huisje voor langer dan twee maanden hebben gehuurd, worden evenmin geregistreerd. Asielzoekers worden niet meegeteld. Het aantal gasten en hun overnachtingen worden waargenomen bij hun vertrek. Het is mogelijk dat een persoon twee of meerdere malen in een maand in dezelfde accommodatie of in verschillende accommodaties als gast wordt geteld. De gegevens in dit persbericht betreffen voorlopige cijfers.