Politiebericht Friesland: Friesland 30-10-2001
Politieberichten van 29/10 (13.00 uur) t/m 30/10 (07.00 uur)

Driesum: vernieling
Afgelopen week werden op een bouwplaats aan de Canterstraat diverse vernielingen gepleegd. Twee ruiten van een schaftcontainer werden vernield, alsmede diverse profielen op de bouwplaats. Ook een mobiel toilet werd beschadigd. De uitvoerder van het bouwbedrijf, een 35-jarige inwoner van Kollumerzwaag, heeft aangifte gedaan. Het schadebedrag is niet bekend. De werkzaamheden werden uitgevoerd door een bouwbedrijf uit Damwoude.

Franeker: inbraak
Afgelopen weekend werd ingebroken in een bedrijfspand aan de Kelvinstraat. Een ruit werd vernield. Uit het kantoorgedeelte werden twee computersysteemkasten weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 63-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan.

Nijehaske: inbraak auto`s
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een tweetal auto`s, die geparkeerd stonden op een bedrijfsterrein van een garagebedrijf. Van de auto`s werd het voorportier opengebroken. Uit de auto`s werd de geluidsapparatuur weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 34-jarige inwoner van IJlst, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: fietsers bekeurd
Maandag tussen 15.50 en 16.45 uur werden naar aanleiding van klachten op de Dracht een 19-tal fietsers bekeurd, die fietsten in het voetgangersgebied. Vooral de schooljeugd nam het niet zo nauw met de verkeersregels. Van het winkelende publiek werden positieve reacties ontvangen.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 15.00 uur reed een bestuurder van een bromscooter, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, op de Voorstreek tegen de achterzijde van een fiets, die in dezelfde richting reed. De bestuurder van de fiets, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, kwam, evenals de scooterbestuurder, ten val. Beiden raakten gewond en zijn overgebracht naar het MCL-Zuid.

Kollumerzwaag: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 19.10 uur reed de bestuurder van een personenauto over de Foarwei in de richting van de kruising met de Piter Postmastrjitte. Op deze kruising wilde de bestuurder, een 29-jarige inwoner van Kollumerzwaag linksaf slaan. Toen hij afsloeg, verleende hij geen vrije doorgang aan een bromfietsbestuurder, die uit tegenovergestelde richting naderde. De bromfietsbestuurder, een 21-jarige inwoner van Kollumerzwaag, reed zonder verlichting en was door de autobestuurder niet opgemerkt. De bromfietsbestuurder raakte gewond aan hoofd en been en werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Sneek: inbraak auto`s
Maandag tussen 19.00 en 20.00 uur werd ingebroken in een tweetal auto`s die stonden op de Tingieterstraat. Van beide auto`s werd een ruit vernield. Uit de auto`s werden een laptop, een gsm, een fotocamera en een toegangspasje weggenomen. De aangever, een 36-jarige inwoner van Sneek, was in het bedrijf nog bezig toen hij geluid van brekend glas hoorde. Hierop is hij direct naar het raam gelopen en hij zag toen twee mannen bij zijn auto staan. Hierop is de aangever met zijn vader, die in het bedrijf aanwezig was, naar buiten gelopen, doch de verdachten waren toen reeds verdwenen. Van de verdachten is een beperkt signalement bekend.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 20.00 uur vond op de Anne Vondelingweg een aanrijding plaats waarbij twee personenauto`s waren betrokken. De bestuurder van een personenauto was vanaf de Groningerstraatweg gekomen en had op de Anne Vondelingweg de verkeerde rijbaan (spookrijder) genomen. Deze bestuurder, een 69-jarige inwoner van Kollum, was op de linker rijstrook frontaal in botsing gekomen met een personenauto, die uit tegenovergestelde richting naderde. Deze auto werd bestuurd door een 49-jarige inwoner van Burgum. De `spookrijder` werd gewond overgebracht naar het MCL-Zuid. De andere bestuurder kwam met de schrik vrij. Beide auto werden zwaar beschadigd en zijn weggesleept.

Leeuwarden: inbraak woning
Maandag tussen 18.00 en 21.10 uur werd ingebroken in een woning aan de Dirk Boutsstraat. Aan de achterzijde van de woningen is men bezig met bouwwerkzaamheden. Via de steigers is men omhoog geklommen naar de tweede verdieping. De achterdeur van de woning werd opengebroken. Uit de woning werden een videorecorder en een fotocamera weggenomen. De eigenaar, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Gorredijk: jaarmarkt
De jaarmarkt is overdag rustig verlopen. De publieke belangstelling was redelijk. Na sluitingstijd van de cafés wilde een inwoner van Gorredijk(leeftijd niet bekend) nog een café binnen, hetgeen hem werd geweigerd. Hierop sloeg de man met zijn vuist de voorruit van het café stuk. Hij liep hierbij drie forse vleeswonden aan zijn arm op en werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Ongeveer gelijktijdig werden uit een andere horecagelegenheid een aantal dronken personen verwijderd, die voor enige onrust zorgden, dat echter gesust kon worden. Bij een andere horecagelegenheid misdroegen zich een vijftiental personen zich, die de zaak niet wilde verlaten. Hen vijf minuten gegeven, waarna men inderdaad was vertrokken. Op de Hoofdstraat sprong een groep mannen voor een auto, die bestuurd werd door een 23-jarige inwoner van Gorredijk. De bestuurder was genoodzaakt om te stoppen. Eén van de mannen, een 29-jarige inwoner van Gorredijk, sloeg vervolgens een aantal deuken in de auto. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: negeren stopteken
Dinsdag omstreeks 02.00 uur zag een patrouille een bestuurder van een bromfiets rijden over de Douwe Kalmaleane. Achter op de bromfiets zat een meisje, die geen helm droeg. Toen de agenten de bromfietser wilden controleren, ging deze er met hoge snelheid vandoor. Via verschillende straten, o.a. in de Transvaalwijk, reed de bestuurder in de richting van de Spanjaarslaan. Ondanks dat de politieauto gebruikt maakte van de optische en geluidssignalen, stopte de bestuurder niet. Op de Stiensterstraat werd de bromfiets uiteindelijk aangetroffen. De bestuurder en passagiere waren verdwenen, doch toen de agenten de bromfiets mee wilde nemen, kwamen zij weer tevoorschijn. De bestuurder, een 17-jarige inwoner van Leeuwarden, en de duopassagier, een 16-jarige inwoonster van Leeuwarden, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De duopassagier kreeg een bekeuring voor het niet dragen van een helm, terwijl de bestuurder een bekeuring kreeg voor het overschrijden van de maximumsnelheid, het niet voldoen aan een stopteken en het rijden zonder verlichting. De bromfiets werd voor onderzoek overgebracht naar het bureau. Na verhoor zijn de beide verdachten weer in vrijheid gesteld.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272