Katholieke Universiteit Nijmegen PERSBERICHT---PERSBERICHT---PERSBERICHT---

Van 29 oktober 2001 tot 4 januari 2002 is in het Nijmeegs Volkenkundig Museum de tentoonstelling te zien:
Ed de Moor
1936-2000
schilder

Ed de Moor werd geboren op 28 april 1936 in Zevenaar in een gezin met 9 kinderen. Op zijn vierde jaar verhuisde hij naar Nijmegen, waar hij zijn middelbare schooltijd doorbracht op het Canisiuscollege. In 1955 volgde zijn intrede als Jezuïet en na het doorlopen van het noviciaat tot 1961 de studie in wijsbegeerte aan het Collegium Berchmannianum. In 1961 vertrok hij naar Libanon waar hij Arabisch studeerde en diverse reizen door het midden oosten maakte. Van 1963 -1965 was hij studiebegeleider aan het Katholiek Koptisch seminarie in Maadi, Egypte. In 1965 vond zijn terugkeer naar Europa plaats en studeerde hij tot 1967 theologie in Lyon. Hij trad in 1968 uit de orde, studeerde korte tijd aan de Academie voor Expressie voor Woord en Gebaar, maar vervolgde toen zijn studie Semitische taal en letterkunde en sloot deze in 1971 in Leiden af.

Hij werkte vanaf 1973 tot 1998 als universitair docent aan het Instituut voor Talen en Culturen van het Midden Oosten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In die tijd voerde hij de redactie van diverse tijdschriften en promoveerde in 1991 op een proefschrift over de Egyptische schrijver Mohammad Taymur.
Van 1994 tot zijn dood in 2000 was hij directeur van het Instituut voor Oosters Christendom.
Zijn overlijden op 19 maart 2000 in Millingen aan de Rijn, waar hij sinds 1996 woonde was volstrekt onverwacht.

Ed schilderde zijn hele leven. Deze expositie beoogt een overzicht te geven van hetgeen hij gedurende de vele verschillende periodes en plaatsen waarin hij leefde tot uitdrukking bracht.
Geloof, spiritualiteit en zingeving hebben in het leven van Ed altijd een belangrijke rol gespeeld. In zijn vroegere jaren uitte zich dat vooral in meer conventionele religieuze voorstellingen: een koptisch kruis dat hij voor de priesterwijding van een vriend maakte en ikonen. De laatste jaren van zijn leven is dit thema teruggekomen in het onderwerp van zijn schilderkunst. Voorstellingen van mysterie en dood, de overgang naar een ander leven, het evangelie van de Emmaüsgangers dat hem zeer dierbaar was, getuigen van zijn diepgaande betrokkenheid bij dit thema. Ed heeft grote bewondering gehad voor meesters als Dali en Willink. Met name in de jaren tussen 1970 en 1984 is de combinatie van beschouwend schilderen en het thema fantasie zichtbaar in zijn werk.

Gedurende zijn hele leven heeft Ed zijn omgeving op een beschouwende manier vastgelegd. Een grote inspiratiebron voor zijn werk was zijn familie. Ed heeft veel portretten getekend en geschilderd van mensen die hem dierbaar waren en waar hij mee heeft samengeleefd.

Nijmeegs Volkenkundig Museum Thomas van Aquinostraat 1 Nijmegen 024-3615577 Geopend maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. Toegang gratis !