---

Brieven aan de Kamer
---

Overzicht arbeidsvoorwaardenakkoorden

30-10-2001

Overzicht arbeidsvoorwaardenakkoorden

Zoals toegezegd tijdens het Algemeen Overleg op 4 oktober jl. zend ik hierbij een overzicht van de arbeidsvoorwaardenakkoorden 1999-2000, 200-2001 en 2001-2003.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

H.A.L. van Hoof

Bijlage bij brief dd 30-10-2001 arbeidsvoorwaardenakkoorden

In de huidige kabinetsperiode zijn bij de sector Defensie drie arbeidsvoorwaardenakkoorden tot stand gebracht. Daarbij gaat het om het akkoord van 1999-2000, het akkoord van 2000-2001 en het laatste akkoord van 2001-2003. De belangrijkste punten van deze akkoorden worden in deze bijlage per thema aangegeven. Ten slotte wordt de waarde van ieder akkoord, uitgedrukt in een percentage van de loonsom, in beeld gebracht.

Inkomen

* Generieke salarismaatregelen: de salarissen van het defensiepersoneel zijn in de genoemde periode een aantal keer verhoogd:

* per 1 juni 1999 met 2,85%; * per 1 oktober 2000 met 3,6%; * per 1 oktober 2001 met 4%;

De salarissen van het defensiepersoneel worden per 1 november 2002 nog eens verhoogd met 4%.

* De structurele eindejaaruitkering is in de genoemde periode in totaal verhoogd van 0,4% tot 0,8%.

* Incidentele eindejaarsuitkeringen:

1999. 0,5% 2000. 1,0% 2001. 0,8% 2002. 0,7% 2003. 0,8%

Bezoldigingssyteem

Hoofdpunten:

* In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2001 zijn afspraken gemaakt over de flexibilisering van het bezoldigingssysteem. Belangrijkste punt daarbij is dat de koppeling tussen leeftijd en diensttijd is vervallen en vervangen door een systematiek van salarisnummers. De toepassing van het militair bezoldigingssysteem is daardoor veel flexibeler geworden. * In het akkoord 2000-2001 de aanvangssalarissen voor instromende militairen verbeterd en geflexibiliseerd:

* basisniveau op salaris van 19-jarige (hogere inschaling 20-, 21-, 22- en 23-jarige); * hogere inschaling mogelijk op basis van kennis en ervaring; * afschaffen jeugdsalarissen; * datum periodiek wordt datum indiensttreding.

* Daarnaast zijn de instrumenten voor binding en beloning verruimd en geflexibiliseerd:

- maximumbedrag bindingspremie 20%;

* maximumbedrag beloningen 20%; * maximumbedrag functioneringstoelage 10%; * samenloop binding, beloning en functioneringstoelage gemaximeerd op 30%.

* In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2001-2003 is met het oog op de arbeidsmarktpositie van de sector Defensie aan dit budget nog eens 20 miljoen toegevoegd (Van Rijn). Daarmee kan tevens de positie van instructeurs in het loopbaanbeleid worden versterkt. * In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2001-2003 zijn afspraken gemaakt over de aanpak van nog resterende knelpunten in het bezoldigingssysteem.

Overige punten:

* Verruimen mogelijkheid tot het verstrekken van extra periodieken. * Omzetten aanstellingspremies van percentages in vaste nominale bedragen.

Specifieke inkomensmaatregelen

Hoofdpunten:

* In het arbeidsvoorwaardenakkoord 1999-2000 zijn inkomensmaatregelen getroffen voor burgerambtenaren in de schalen 13 tot en met 16. In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2001 zijn inkomensmaatregelen genomen voor militairen in de rang van kapitein/LTZ2OC, majoor/LTZ1, korporaal (KM), sergeant (KL/Klu/Kmar), sergeant der eerste klasse (KL/Klu/Kmar) en voor burgerambtenaren in de schalen 1 tot en met 7. * In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2001-2003 is met het oog op de arbeidsmarktpositie van de sector Defensie (Van Rijn) door de invoering van een nieuwe soldatenrang een belangrijke inkomensmaatregel (oplopend tot ruim 15%) getroffen voor soldaten (KL/Klu).

Overige punten:

* Vervanging zakgeld KIM/KMA door salaris. * Versnelde doorstroom in uitloopperiodieken schalen 1 tot en met 5. * Toelage officieren medisch specialist.

Stelsel van diensteinderegelingen

Hoofdpunten:

* Verhoging ontslagleeftijd: in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2001 is de ontslagleeftijd voor militairen verhoogd naar 58 jaar. Daarbij geldt een overgangsregeling. Vooruitlopend op de daadwerkelijke verhoging van de ontslagleeftijd kunnen militairen ervoor kiezen langer na te dienen. Gekoppeld aan de nieuwe ontslagleeftijd en aan het vrijwillig nadienen is tevens een nieuw UKW-regime geïntroduceerd waarbij een uitkeringsniveau wordt gegarandeerd van 73%, het hoogste percentage van de VEB is toegevoegd aan de uitkeringsgrondslag en waarbij geen anti-cumulatie meer geldt. Tevens zijn de reële percentages van de VEB toegevoegd aan de pensioengrondslag. * Militair prepensioen: in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2001-2003 is als vervolg op de onderbrenging van het militaire ouderdoms- en nabestaandenpensioen bij het ABP de intentie uitgesproken om te komen tot een overstap naar een kapitaalgedekt prepensioen vanaf 60 jaar.

Overige punten verhoging ontslagleeftijd:

* Uitstroommaatregel ter bestrijding van frictie-overtolligheid: bij uitstroom naar executieve functie bij sectoren zorg, onderwijs, politie en douane blijft UKW-vooruitzicht in stand. * Geen verplichting tot uitzending voor militairen vanaf het bereiken van de thans geldende ontslagleeftijd. * Compensatiemaatregel voor vertraging in bevordering. * Praktische maatregelen in het kader van ouderenbeleid.

Werkzekerheid/mobiliteit

In het arbeidsvoorwaardenakkoord 1999-2000 zijn ten behoeve van de interne en externe werkzekerheid van het defensiepersoneel scholingsfaciliteiten aanzienlijk verruimd. Voorts is de mobiliteit van het burgerpersoneel versterkt met het oog op interne werkzekerheid, kwaliteit van functievervulling en goed loopbaanbeleid. Dat betekent dat aan burgerambtenaren die gedurende vijf jaar werkzaam zijn in dezelfde functie een andere functie wordt aangeboden.

Arbeid en zorg

Hoofdpunten:

* In het arbeidsvoorwaardenakkoord 1999-2000 is het budget voor kinderopvang verhoogd. * In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2001 is het beschikbare budget voor arbeid en zorg nog eens verhoogd ten behoeve van de realisatie van inpandige kinderopvang. * In dit akkoord is tevens bepaald dat ouderschapsverlof voortaan ook aan militairen met behoud van 75% van de inkomsten wordt verleend.

Overige punten:

* Gedeeltelijke afschaffing terugbetalingsverplichting doorbetaald ouderschapsverlof bij ontslag. * Herziening AMAR, BARD, en overige regelgeving in verband met de Wet arbeid en zorg.

Flexibilisering arbeidsduur

Met het arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2001 is het voor militair en burgerpersoneel mogelijk geworden de arbeidsduur per week met twee uur te verlengen of te verkorten. Bij verlenging wordt een extra bonusuur uitbetaald. Bij verkorting wordt een half uur salaris gekort. Hoofdregel bij verkorting voor militairen is dat zij de verkorting niet per week kunnen realiseren maar uren sparen en die op een later tijdstip, na een spaarperiode van 3 tot 10 jaar kunnen opnemen. In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2001-2003 is deze spaarvariant voor burgerpersoneel als optie geïntroduceerd.

Met de flexibilisering van de arbeidsduur wordt enerzijds invulling gegeven aan de wens van het kabinet om de arbeidsparticipatie te bevorderen en anderzijds aan de wens van het personeel om keuzes te kunnen maken en eventueel de arbeidsduur te verkorten.

Keuzemogelijkheden bij arbeidsvoorwaarden

In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2001 is door de het militair uursalaris te definiëren de basis gelegd voor de uitruil van tijd en geld. In vervolg daarop is in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2001-2003 afgesproken om de contractperiode te benutten om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van verdere ontwikkeling van keuzemogelijkheden bij arbeidsvoorwaarden. Daarmee wordt invulling gegeven aan het voornemen van de Defensienota om te komen tot een CAO à la carte voor het defensiepersoneel.

Ziektekosten

Hoofdpunten:

* Als gevolg van de taakstelling uit het regeerakkoord zijn op het gebied van de ziektekosten een aantal versoberingen (wijziging werkgeversaandeel in procentuele SZVK-premie, bevriezen niveau tegemoetkoming IZBAD, beperking tegemoetkoming ZVD) doorgevoerd. * Daarentegen is in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2001-2003 afgesproken dat burgerambtenaren die zijn aangesteld in deeltijd voortaan een volledige tegemoetkoming in de kosten van een ziektekostenverzekering ontvangen.

Overige punten:

* Onderbrengen 65-plussers in SZVK. * Onderbrengen partner 65-plus van UKW´er en nabestaanden van (gewezen) militair in SZVK. * Uitbetalen tegemoetkoming IZBAD per maand.

Dienstreizen

In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2001 is de lage kilometervergoeding voor dienstreizen verhoogd van fl 0,19 tot fl 0,25. In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2001-2003 is deze kilometervergoeding nog eens verhoogd naar fl 0,40.

Reis- en verplaatsingskosten/huisvesting en voeding

* Gevolgen belastingplan 2001 op het gebied van huisvesting en voeding worden opgevangen door Defensie als werkgever. * Voor bepaalde functies kan reistijd worden aangemerkt als werktijd. * Vergoeding van fl 80,- voor reistijd langer dan drie uur op ZZF-dag voor militairen en burgers. * Uitbreiding tegemoetkoming dagelijks woon-werkverkeer in Nederland. * Beperking aanspraak tegemoetkoming in de verhuiskosten in Nederland. * Beperking aanspraak gratis huisvesting en voeding. * Vrijwillig inwonend worden voor militairen. * Tegemoetkoming in kosten gezinsbezoek voor verplicht inwonende militair. * Tegemoetkoming weekendreizen BBT-militairen. * Tegemoetkoming weekendreizen reservisten. * Nieuwe rekenmethodiek voor maaltijdvergoeding bij dienstreizen. * Uitbreiding maaltijdvergoeding bij nachtritten. * Vrijstelling van inhouding huisvesting en voeding voor militairen gelegerd in gebouwen die niet aan de kwaliteitsnorm voldoen. * Verlaging kilometergrens tegemoetkoming dagelijks reizen eigen vervoer voor burgers * Verlaging inhouding huisvesting. * Verruiming aanspraak reiskostenvergoeding naar Nederland bij plaatsing buiten Europa. * Arbeids- en woningsbemiddeling bij vertrek en terugkomst bij plaatsing buitenland.

Andere punten

* Extra inspanningen verhoging arbeidsparticipatie arbeidsgehandicapten. * Verlenging van de opnametermijn voor `oud verlof´. * Elimineren van leeftijdsdiscriminatie en onderscheid gehuwd/ongehuwd in rechtspositie. * Toelage voor bijzondere meerdaagse activiteiten. * Verlenging van het SBK. * Maatregelen gevolgen flexwet. * Vakantieverlof voor militairen in uren. * Verhoging vergoeding studiemateriaal BBT-militairen. * Nieuwe systematiek functioneringgesprekken en beoordelingen. * Jaarlijkse indexatie van VROB-tarieven. * Verhoging spaarpremie van 20% tot 40%. * Verhoging diensttijdgratificatie burgerpersoneel. * Tijdelijke bevordering militairen bij uitzending. * Aanstellingsduur BBT´ers verlengd tot 35 jaar.

Totale waarde van de akkoorden

De waarde van de contracten wordt weergegeven als percentage van de loonsom en geldt voor de periode van het contract.

* Arbeidsvoorwaardenakkoord 1999-2000: 4,1% (structureel 3,6%, incidenteel 0,5%) * Arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2001: 7,2% (structureel 6,2%, incidenteel 1,0%) * Arbeidsvoorwaardenakkoord 2001-2003: 12,8% (structureel 10,8%, incidenteel 2,0%)

Opgeteld bedraagt de waarde van de akkoorden in totaal structureel 20,6%.

Nieuws Ministerie van Defensie