Korps: Groningen, plaats: Diverse 3-11-2001
Politiebericht Groningen
Zaterdag 3 november 2001

Dagelijkse berichten

Grote alcoholcontrole met ruim 5000 blaastesten In het kader van een Landelijke / Europese alcoholcontrole heeft Regiopolitie Groningen vanaf vrijdagmiddag tot in de vrijdagnacht zon ruim 5000 blaastesten afgenomen in de gehele provincie. In de gehele regio werd op 35 verschillende locaties vanaf 15.00 uur tot zaterdagmorgen ongeveer 02.00 uur gecontroleerd.

In totaal werden er 5280 blaastesten afgenomen. 22 bestuurders overtraden de limiet van 0.5 promille en kregen een proces-verbaal. Dit levert een overtredingspercentage op van 0,41 %. Zes bestuurders hadden een dusdanig hoog alcoholpercentage dat direct het rijbewijs werd ingevorderd. Een 44-jarige automobiliste uit Groningen reed op de Aquamarijnstraat tegen een geparkeerde auto op en zij scoorde het hoogste promillage van de controle van iets meer dan 2.0 promille. Ook op de Rodeweg moest een 41-jarige automobilist uit Groningen na een aanrijding blazen en hij blies een promillage van 2.0 promille. Aan de controle werkten een kleine zeventig politiemensen mee en de verkeersorganisatie 3VO werkte met een tiental mensen mee voor het uitdelen van foldermateriaal en het geven van adviezen.

Groningen: hennepkwekerij ontdekt in loods
De politie ontdekte vrijdagnacht aan de Duinkerkenstraat een hennepkwekerij compleet met een droog- en verwerkingsruimte. In de verwerkingsruimte werden zeven mannen in de leeftijd van 18 tot en met 33 jaar aangetroffen die aan het werk waren met geoogste planten. Vijf van de mannen zijn afkomstig uit Delfzijl, een uit Appingedam en een uit Groningen. Zij zijn aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek. In de loods en in een bijgebouw werden twee plantages met in totaal zon 2000 planten aangetroffen. In overleg met justitie worden de plantages met toebehoren afgebroken en vernietigd. Uit onderzoek bleek verder dat de stroom voor de kwekerijen illegaal werd afgetapt. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de plantage.

Groningen: brandalarm verraad inbreker
In een pand van de Rijksuniversiteit aan de Broerstraat ging vrijdagavond het brandalarm af. Ter plaatse bleek een ruit van een deur te zijn ingegooid en had men binnen aan diverse alarmknoppen en sleutels gedraaid waardoor het alarm was afgegaan. Op straat trof de politie een 48-jarige Stadjer aan met een bebloede hand die herkend werd als degene die de ruit had ingegooid. Hij werd aangehouden op verdenking van diefstal en vernieling. Voor zover bekend is er niets weg uit het pand.

Groningen: baldadige jeugd belemmert brandweer
De brandweer werd vrijdagavond gestuurd naar de Klaprooslaan waar een aantal pallets in de brand waren gestoken. Een aantal van de jeugdigen bedreigde de brandweer bij het blussen en de politie die met drie surveillance-eenheden en een politiehond kwam assisteren joeg de groep van zon twintig a dertig jongeren weg. De brandweer vervolgde met de bluswerkzaamheden. Tijdens het wegjagen van de groep werd er met bierflessen in de richting van de politie gegooid. Nadat het brandje geblust was keerde na korte tijd de rust weer terug. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Groningen: aanhoudingen op Grote Markt
Een 20-jarige man uit Groningen weigerde vrijdagnacht onder een overkapping bij de Grote Markt weg te gaan op verzoek van de politie en werd aangehouden. De man maakte deel uit voor een groepje dat voor overlast zorgde. Nadat er werd gevorderd om zich te verwijderen wierp de man zich op als de aanvoerder en weigerde te vertrekken. Hij ging mee naar het bureau en kreeg een proces-verbaal. Tijdens de aanhouding begon een 18-jarige omstander uit Groningen een agent te beledigen. Hij werd aangehouden voor belediging en krijgt een proces-verbaal.

Groningen: fietsendieven
Op de Driemolendrift werd vrijdagnacht een 39-jarige man uit Groningen betrapt toen hij met een betonschaar een slot aan het doorknippen was. Hij wed aangehouden en bekende het feit. Met achterlating van zijn gereedschap kon hij het bureau met een bon verlaten. Een 37-jarige vrouw uit de stad zag haar gestolen fiets in de Folkingestraat staan en waarschuwde de politie. Een 23-jarige man werd aangehouden bij de fiets en verklaarde het vehikel van een verslaafde gekocht te hebben. Hij kreeg een proces-verbaal en de vrouw haar fiets terug.

Groningen: man weigert weg te gaan bij brand
Tijdens de bluswerkzaamheden van een brand boven een café aan het Schuitendiep werd het toegestroomde publiek verzocht zich te verwijderen. Een 53-jarige man uit Groningen weigerde na meerdere malen aandringen om weg te gaan. Hij begon tegen een politieagent te duwen en te trekken en zich te verzetten toen werd aangekondigd dat hij was aangehouden. Met een gerichte pepperspraystraal werd het verzet van de man gebroken. Op het bureau kreeg hij een proces-verbaal.

Groningen: betrapt met XTC
In een horecagelegenheid aan de Grote Markt werd een 18-jarige jongen uit Groningen vrijdagnacht betrapt op het bezit van 14 XTC pillen. Uit onderzoek bleek dat de pillen van zijn 24-jarige neef waren die zonder zijn medeweten in zijn kleding waren gestopt. Het 24-jarige familielid werd aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: wildplasser beboet
In de Haddingestraat werd een 39-jarige Stadjer beboet omdat hij vrijdagnacht tegen een auto stond aan te plassen. Nadat gezegd werd dat hij een bon kreeg wilde de man eerst een gesprek aangaan met de agenten maar door zijn alcoholconsumptie lukte dit niet en gaf hij geen naam op. Op het bureau werd het een en ander duidelijk en na verhoor kreeg hij een bon mee.

Groningen: dronken op gestolen brommer
Op de Oosterhamriklaan werd vrijdagnacht een 22-jarige bromfietser die zonder helm reed staande gehouden. De man rook naar alcohol en blies een promillage van 1.0. inmiddels werd duidelijk dat de brommer waarop hij reed als gestolen te boek stond. Hij bekende heling van de brommer en deed afstond van de plof. Tegen hem worden processen-verbaal opgemaakt.

Groningen: lawaai op de Nieuwstad
Een 19-jarige automobilist uit Hoogezand viel vrijdagavond op doordat volop het gas intrappend stilstond voor de verschillende ramen van de dames van lichte zeden. Agenten die de man aanspraken op zijn rijgedrag kregen te horen dat hij wel veel gas moest geven omdat anders de motor afsloeg. Dat bleek ook niet zo verwonderlijk want de APK was al geruime tijd verlopen. De Hoogezandster kreeg een bon voor de overtreding.

Ten Post: auto in de sloot
Vermoedelijk door een te hoge snelheid raakte een 19-jarige automobilist uit Appingedam vrijdagmiddag op de Medenweg in Ten Post de macht over het stuur kwijt. Na eerst in rechterberm te hebben gereden kwam de auto na een stuurcorrectie in de linkerberm en vervolgens in de sloot. De auto had een dusdanige snelheid dat hij weer uit de sloot stuiterde en twintig meter verderop weer in de sloot terechtkwam. De bestuurder en zijn 20-jarige inzittende plaatsgenoot konden zelf het de zwaar beschadigde auto komen en werden voor onderzoek naar het ziekenhuis in Delfzijl gebracht.

Hoogezand: automobilist over de kop
Op de Kielsterachterweg bij Hoogezand raakte een 33-jarige automobilist uit Veendam vrijdagavond van de weg af en sloeg in de linkerberm over de kop. De man was naar een te forse stuuractie uit de rechterberm gekomen, de weg overgeschoten en kwam aan de andere zijde in zijn totaal beschadigde auto tot stilstand. Hij kon zelf uit het wrak kruipen en werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Van hem werd een bloedproef afgenomen.

Midwolde: bromscooter tegen boom
Een 16-jarige jongen op een bromscooter uit Groningen reed vrijdagavond op de Hoofdstraat in Midwolde tegen een boom aan en liep een verwonding aan zijn been op. Uit zijn relaas viel op de maken dat ze met drie bromscooters over de Hoofdstraat reden en meer aandacht voor elkaar dan voor de weg te hebben. De Stadjer reed in een bocht rechtdoor en schampte een boom. Hij werd met beenletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Scheemda: ongeval op afrit A7
Op de afrit van de A7 bij Scheemda verloor een 32-jarige automobilist uit Scheemda door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. Hij kwam in de berm en vervolgens in de sloot terecht. De wagen is afgesleept en de bestuurder is ter observatie in het ziekenhuis in Winschoten opgenomen.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 ( 30 c/m)