Ingezonden persbericht

DORCAS HOUDT ZESDE NATIONALE VOEDSELACTIE

Deze week (van 4 tot en met 11 november) staat Nederland in het teken van de zesde Nationale Voedselactie voor hulp aan Oost-Europa. De hulporganisatie Dorcas Hulp Nederland houdt in ruim 350 gemeenten voedselinzamelingen. Het streven is het aantal voedselpakketten van vorig jaar, 44.000, te overtreffen.

Duizenden vrijwilligers in heel Nederland zijn op dit moment druk bezig met het organiseren van voedselacties in supermarkten, kerken en scholen.

Het ingezamelde voedsel is bestemd voor de allerarmsten in diverse Oost-Europese landen, zoals Albanië, Roemenië, Rusland en Oekraïne. Met name bejaarden en alleenstaanden hebben het daar erg moeilijk. Ze kunnen nauwelijks rondkomen van hun inkomen. Sommigen hebben een tekort aan goede voeding of hebben zelfs dagenlang helemaal niets te eten. Door het uitdelen van voedselpakketten, veelal in samenwerking met plaatselijke kerken, wil Dorcas deze mensen de winter door helpen. Ze ervaren het pakket als een bemoediging en stellen het zeer op prijs dat mensen in Nederland op deze manier laten weten dat ze niet vergeten worden.

De actie vindt ook steeds meer gehoor. Met veel enthousiasme zetten de vrijwilligers zich in om zoveel mogelijk gezinnen straks blij te maken. De komende weken worden in regionale sorteercentra de pakketten samengesteld en op pallets geladen. Op dinsdag 4 december vertrekt vanuit het hoofdkantoor van Dorcas te Andijk het konvooi met maar liefst 25 vrachtwagens. Circa 25.000 pakketten gaan tegelijkertijd richting Oost- Europa. Naast de pakketten behoren kleding, dekens en kinderwagens tot de standaardlading van de vrachtwagens.

Een voedselpakket is in nauw overleg met de douane samengesteld en bestaat uit: thee, suiker, rijst, (bloem), macaroni, groente, droge bruine en witte bonen, cacao, tandpasta, tandenborstel en zonnebloemolie. Giften voor de distributiekosten zijn uiteraard van harte welkom en kunnen worden overgemaakt op giro 222 van Dorcas Hulp Nederland o.v.v. Nationale Voedselactie.