Korps: Limburg-Zuid, plaats: Sittard 5-11-2001
Politiebericht district Sittard
Honderdste hennepplantage politie district Sittard

De politie van het district Sittard heeft vandaag in haar district de honderdste hennepplantage van dit jaar ontmanteld. Deze bevond zich in een woning aan de Rijksweg Zuid in Geleen.
Leden van het overlast team van de Sittardse politie stelde naar aanleiding van informatie uit de buurt een onderzoek in en trof in drie verschillende ruimten in het pand hennepplantages aan met in totaal ruim 2000 planten in verschillende groeistadia. De benodigde stroom voor de groeilampen werd illegaal afgetapt. De gehele plantage werd ontmanteld en ter vernietiging in beslaggenomen. De planten werden vernietigd. De bewoonster alsmede haar vriend werden aangehouden en ingesloten.

Door personeel van het energiebedrijf werd aan het illegaal aftappen van de electriciteit een einde gemaakt. Verder zal er een naheffing volgen voor de niet betaalde stroom. Deze zal naar verwachting meerdere duizenden guldens bedragen.

Deze hennepplantage was de honderste plantage die dit jaar in het bewakingsgebied van de politie in het district Sittard werd aangetroffen. Daarmee kwam het aantal dit jaar in beslag genomen hennepplanten boven de twintigduizend.Was de opbrengst van deze planten op de markt terecht gekomen dan vertegenwoordigt deze hoeveelheid al gauw een bedrag van 2 miljoen gulden. Daarin is niet het bedrag gerekend dat de technische installatie die nodig is voor het kweken van hennepplanten, vertegenwoordigt. Afhankelijk van de grootte van de plantage lopen dseze kosten uiteen van duizend gulden tot enkele tienduizenden guldens per plantage.

Door een verdere invulling van het buurtgericht werken ontvangt de politie in het district Sittard vanuit de bevolking steeds meer signalen over strafbare feiten en dus ook over illegale hennepkweek. Het aantal van honderd hennepplantages vloeit dan ook voornamelijk voort uit dit buurtgericht werken.