KERKEN IN ACTIE

Jongeren uit zuiden gaan deelname Ned. jeugd in politiek na

Internationale jongerendelegatie beoordeelt politieke deelname Nederlandse jeugd

Van 6 tot en met 19 november bezoeken op uitnodiging van Kerken in Aktie zes jongeren uit India, Oeganda en Sierra Leone Nederland. Ze komen om zich een mening te vormen over de participatie van jongeren in de Nederlandse politiek en steun te ervaren om de situatie van jongeren in hun eigen land te verbeteren. De jongeren zijn Arumugham Pandia Rajan (21 jaar) en Krishnan Kannan (22 jaar), voormalige straatjongeren en kinderarbeiders uit India; Kavuma Annet (17 jaar ) en Kajubi Frank (19 jaar), beide slachtoffer van aids-epidemie in Uganda en James Hallowell (21 jaar ) en Mamie Kargbo (16 jaar) verbonden met Peace Links, een organisatie die werkt voor kinderen in conflictsituaties in Sierra Leone.

Samen met Nederlandse jongeren volgen ze een programma langs jongerenorganisaties, politieke instituten en partijen. Op het programma staan o.a. bezoeken aan scholen in Rotterdam, de deelgemeente Rotterdam-Noord en de Rotterdamse jeugdraad, de provincie Haarlem, de Tweede Kamer, de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling (NJMO), Move Your World (een jongerenorganisatie op het gebied van internationale samenwerking), de Vereniging 31 (een samenwerkingsverband van ruim 30 Nederlandse jongerenorganisaties), de jeugdgemeenteraad van Madurodam en het Kinderrechtenfestival dat op zondag 18 november in Den Bosch wordt gehouden. Op zondag zijn de jongeren welkom in kerkelijke gemeenten.

De delegatie presenteert haar bevindingen op vrijdagavond 16 november aan de Nederlandse ambassadeurs van de VN-kindertop. Aansluitend vindt een Lagerhuisdebat plaats van de buitenlandse jongeren en Nederlandse jongeren in jongereninformatiecafé The Site in Amsterdam.

Kerken in Aktie/Kinderen in de Knel organiseert dit bezoek onder andere omdat in de Verenigde Naties de kinderrechten weer in de belangstelling staan. Waarschijnlijk wordt in februari of maart 2002 de uitgestelde tweede VN-Kindertop gehouden. Tien jaar na de eerste Kindertop. Het bezoek is nu gepland, omdat de voorbereidingen voor de gemeenteraads- en Kamerverkiezingen die volgend jaar mei gehouden worden, in volle gang zijn. Nu is in de verkiezingsprogramma s van de politieke partijen zichtbaar welke plek zij inruimen voor jongerenbeleid.

Kerken in Aktie is de organisatie voor internationale samenwerking van de Samen op Weg-kerken en een aantal kleine kerkgenootschappen in Nederland. Haar programma Kinderen in de Knel richt zich op kinderen in bijzonder moeilijke omstandigheden, zoals oorlogskinderen, vluchtelingkinderen, straatkinderen, kinderen in de prostitutie, werkende kinderen en kinderen in gevangenschap. Het programma Kinderen in de Knel geeft financiele steun aan meer dan honderd projecten in 37 landen. Het geld wordt bijeengebracht door donateurs; ook ondersteunt het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking het programma Kinderen in de Knel. Het bezoek van de internationale jongerendelegatie wordt mede mogelijk gemaakt door de NCDO.