Belgacom

6 november 2001

Belgacom start begin 2002 met aanbod SDSL-diensten

Belgacom zal begin volgend jaar haar xDSL aanbod voor de professionele markt uitbreiden met nieuwe diensten die gebaseerd zijn op de SDSL technologie (Symmetrical Digital Subscriber Line). Zij zal 250 centrales uitrusten met de nieuwe technologie.

Wat is SDSL?
SDSL is een technologie voor datatransmissie die net als het reeds veel gebruikte ADSL wordt geïnstalleerd op het traditionele koperpaar, maar tot 2,3 Mbit/s gegevens kan vervoeren in beide richtingen. Het gaat hier om symmetrische transmissie, wat wil zeggen dat de hoeveelheden data die in de twee richtingen (verzending en ontvangst) kunnen worden vervoerd potentieel dezelfde zijn.

SDSL vormt een uitbreiding van het gamma xDSL diensten van Belgacom. De nieuwe producten zullen vooral de bedrijven interesseren die veeleisender zijn op het vlak van die symmetrische transmissie. De mogelijke toepassingen van Belgacom SDSL zijn dataverbindingen, Internetverbindingen en LAN-verbindingen.

Belgacom is een pionier in Europa op het gebied van xDSL-diensten. Zij lanceerde ADSL als eerste in Europa en heeft vandaag de dag de hoogste dekkingsgraad (95%) en de hoogste penetratie. Half september waren er 130.000 ADSL-gebruikers, een stijging van ruim 200 % sinds eind 2000. De ADSL dienst biedt uitkomst aan particulieren en bedrijven die uiterst snelle, permanente toegang tegen een vaste prijs eisen, maar voor wie gelijke datatoevoer in de twee richtingen niet prioritair is. De SDSL dienst kan dan ook als complementair worden beschouwd voor ADSL.

Planning
In de loop van het eerste trimester van 2002 zal Belgacom beginnen met de commercialisering van de dienst. Op dat moment zal zij ook een aankondiging doen rond de mogelijke formules. Ook zal Belgacom een aanbod doen aan andere operatoren en service providers zodat ook zij hun klanten SDSL diensten kunnen aanbieden.
Reeds vanaf de commercialisering zal een honderdtal centrales zijn aangesloten. Eind 2002 zullen 250 centrales zijn uitgerust met de technologie.