Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Varken in ligbox krijgt vaker maagzweer

6 november 2001

Varkens die individueel in een voerligbox leven, ontwikkelen meer beschadigingen aan de maagwand dan dieren die in een groepsstal leven. Ethologe dr. Nicoline Geverink van Wageningen Universiteit heeft dit aangetoond in een serie experimenten met zeugen.

In een NWO-onderzoek vergeleek Nicoline Geverink de maagwand van zeugen, vrouwtjesvarkens, die individueel en groepsgewijs waren gehuisvest. De maagwanden kregen een score van nul tot zes. Nul betekende geen enkele beschadiging en zes betekende een zwaar beschadigde maagwand.

Dat betekent dat hun maagwanden in een prima staat waren. De individueel gehuisveste dieren scoorden gemiddeld 2,5. Een aantal van deze dieren had een maagzweer.

De overgrote meerderheid van de zeugen in Nederland leeft individueel in een zogeheten voerligbox. Ze kunnen zich niet omdraaien en ze kunnen niet vrij rondlopen of stoeien met andere varkens. Er waren al veel aanwijzingen dat individuele huisvesting voor een sociale diersoort als varkens niet gezond is. Zo vertonen individueel gehuisveste varkens meer stereotiep gedrag. Ze bijten langdurig doelloos op een ketting of een stang in het hok. Vanaf 2008 is individuele huisvesting voor zeugen wettelijk niet meer toegestaan.

De NWO-ethologe heeft ook ontdekt dat ze de stressbestendigheid van zeugen al op jonge leeftijd kan inschatten. Er zijn twee typen biggen: biggen die actief en die minder actief reageren op acute stress. Zeugen die op jonge leeftijd actief reageren op stress, vertonen op latere leeftijd meer gestoord gedrag als ze langdurig in een stressvolle situatie terecht komen. Individueel gehuisveste zeugen van dit actieve type bijten meer op kettingen of stangen.

De onderzoekster bepaalde de reactiviteit van biggetjes met de rugtest. Daarbij legde zij een big een minuut lang op de rug en hield het dier losjes vast. Een dier dat vaak probeert te ontsnappen en veel schreeuwt is een reactief dier. Ook de stroptest bleek hiervoor bruikbaar. Bij de stroptest krijgt een big tijdelijk een strop om zijn bek.

Nadere informatie bij

* dr. Nicoline Geverink, (WU, leerstoel ethologie)
* tel. 0317 483926

* fax 0317 485006

* e-mail nicoline.geverink@etho.vh.wau.nl
* Nicoline Geverink heeft momenteel diverse artikelen in voorbereiding over de immunologie, gedrag, fysiologie en stofwisseling van de varkens en over de stroptest.