Royal Dutch Petroleum

SHELL

Persuitnodiging: tieners maken zelf zonnecellen in Nemo

Shell Persdienst

PERSUITNODIGING

Professor neemt kinderen mee in zijn droom over duurzame energie

Tieners maken samen met winnaar Koninklijke/Shell Prijs 2001 duurzame energiecellen

Dinsdag 6 november 2001
09.30 uur
Nemo in Amsterdam

Groep 7/8 van basisschool De Katamaran uit de Staatsliedenbuurt in Amsterdam krijgt dinsdag 6 november les over het gebruik van duurzame energie. Niet zomaar les, want de leerlingen krijgen college van niemand minder dan de winnaar van de Koninklijke / Shell Prijs 2001, prof. dr. Joop Schoonman van de TU Delft. Ook de locatie is uniek. In het wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam krijgen zij op originele wijze het lesprogramma voorgeschoteld. De kinderen worden actief bij de uitleg betrokken via diverse materialen, proefjes en een speciaal voor de kinderen gemaakte film die worden getoond.

Zo krijgen ze te zien en te horen hoe o.a. een zonnecel, een zonnepaneel, een accu en een batterij werken en welk verband er tussen deze materialen kan bestaan. In de film wordt de droom van professor Schoonman weergegeven. Daarin is te zien hoe de toepassing van zijn onderzoek in de toekomst werkelijkheid kan worden, maar ook hoe het nu al wordt toegepast in een bestaand huis in Castricum.
Op deze wijze maakt Schoonman samen met een 'assistent-professor' aan de kinderen duidelijk wat duurzame energie inhoudt en op welke manier hij dat heeft onderzocht en toegepast. Na het interactieve college gaan de kinderen samen met de professor in het laboratorium van het Nemo zelf een zonnecel maken. Hiermee kunnen zij daadwerkelijk energie opwekken.

Door het onderzoek van Schoonman worden de mogelijkheden voor toepassing van duurzame energie op grote schaal enorm verbeterd. Dit heeft uiteindelijk weer een positieve weerslag op het milieu. Als deze ontwikkelingen doorgaan, ziet Schoonman in de toekomst mogelijkheden voor decentrale energieopwekking en -opslag op stadswijkniveau. Deze droom van Schoonman is speciaal voor de kinderen verfilmd. Geen eenvoudige opgave voor professor Schoonman om die kleintjes geboeid te houden met een dergelijk moeilijk onderwerp. Maar gelukkig heeft hij een slimme en behulpzame assistent-professor....

Geachte redactie,

Graag nodigen wij u uit om op dinsdag 6 november aanstaande in het Nemo aanwezig te zijn bij deze ludieke en leerzame presentatie aan groep 7/8 van basisschool De Katamaran. U kunt daar ook de proeven bijwonen waarbij de kinderen zelf de zonne-energiecellen maken. Gezien de beperkte ruimte, vragen wij u zich vooraf aan te melden.

Het programma ziet er als volgt uit:
09.15 uur Ontvangst schoolklas
09.30 uur Videofilm 'De droom van Joop Schoonman' en uitleg over betekenis en toepassing van duurzame energie door professor Schoonman en zijn assistent professor
10.00 uur Vragenronde
10.15 uur Samen met de professor een werkende zonnecel maken in het laboratorium
11.00 uur Einde


---