Politiebericht Friesland: Friesland 7-11-2001
Politieberichten van 6/11 (13.00 uur) t/m 7/11 (07.00 uur)

Ter Idzard: inbraak dorpshuis
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in het Dorpshuis aan de Idzardaweg. De toegangsdeur werd geforceerd. Het gehele pand werd doorzocht. De sigaretten en shag, alsmede wat kleingeld werd meegenomen. De beheerster, een 56-jarige inwoonster van Ter Idzard, heeft aangifte gedaan.

Drachten: brand oliebollenkraam
Dinsdag omstreeks 12.20 uur brak brand uit in de oliebollenkraam, die stond op het Raadhuisplein. De kraam, eigendom van een 39-jarige inwoner van Drachten, stond met de achterzijde tegen de gevel van de winkel van de Edah aan. Er was sprake van een uitslaande brand. Daar er nog gasflessen in de kraam aanwezig waren, werd het plein in verband met ontploffingsgevaar, afgezet. De voorgevel van de Edah had inmiddels vlam gevat, vandaar dat deze winkel ook werd ontruimd. Een medewerkster van de oliebollenkraam, een 25-jarige inwoonster van Joure, liep lichte ademhalingsmoeilijkheden op en werd uit voorzorg overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Verder vielen er geen gewonden. De brandweer had het vuur snel onder controle, doch kon niet voorkomen dat de gehele kraam uitbrandde. De oorzaak van de brand is vermoedelijk dat het personeel een pan met water op het (open) vuur heeft gezet en dat een doos met poedersuiker te dicht in de buurt heeft gestaan, waardoor deze vlam vatte. Men heeft in eerste instantie nog getracht het vuur te blussen, doch dit lukte niet, waarna de brandweer werd gebeld.

Gerkesklooster: inbraak dorpshuis
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in het dorpshuis `Rehoboth` aan de Dikholt. Een raam in de toegangsdeur werd vernield. In het dorpshuis werden verschillende kasten opengebroken. Men heeft de rookwaar (sigaretten/shag) weggenomen. De beheerder, een 49-jarige inwoner van Surhuizum, heeft aangifte gedaan.

Makkinga: inbraak kerk
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in de NH-kerk aan de Brink. Via het vernielen van een Wc-raam kwam men de kerk binnen, nadat men het eerst via de hoofdingang had geprobeerd. De gehele kerk werd doorzocht. Uit de kerk werd het kleingeld van de zondagsschool weggenomen. De schade aan deuren en ramen is vele malen groter dan het weggenomen geldbedrag. Een 59-jarige inwoonster van Makkinga heeft namens de NH-kerk aangifte gedaan.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Dinsdag omstreeks 21.50 uur werd op de Reigerstraat een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Door een patrouille werd gezien dat de verdachte bezig was met dealen. Bij zijn aanhouding werd een bolletje cocaïne in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemnaakt.

Delfstrahuizen: vernieling
Van maandag op dinsdag werden van een bouwkraan de ruiten vernield. De ruiten van de kraan waren ingegooid met klinkers. De kraan is eigendom van een aannemingsbedrijf uit Lemmer, die op de Kampen bezig was met rioleringswerkzaamheden. De schade bedraagt ongeveer f 2000.-. Een medewerker van het bedrijf, een 51-jarige inwoner van Emmeloord, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: diefstal cd`s
Dinsdag omstreeks 16.20 uur werden twee inwoners van Heerenveen aangehouden ter zake diefstal van vier cd`s. De twee jongens, 18 en 19 jaar, namen uit de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 4 cd`s mee. Toen zij naar buiten liepen, ging het alarm af. De beide jongens werden daarop aangehouden door het personeel. De verdachten werden vervolgens overgebracht naar het bureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Ureterp: aanrijding licht gewonde
Dinsdag omstreeks 18.50 uur reed een 33-jarige inwoner van Drachten met zijn auto over de Feart in de richting Drachten. Uit tegenovergestelde richting naderde een personenauto, die bestuurd werd door een 33-jarige inwoner van Ureterp. Bij een flauwe bocht in de weg raakte de bestuurder uit Drachten de macht over het stuur kwijt en kwam in een slip terecht en botste vervolgens op de tegenligger. Beide auto`s werden zwaar beschadigd. De inwoner uit Ureterp liep een lichte verwonding op aan zijn linkervoet.

Akkrum: mishandeling conductrice
Dinsdag omstreeks 18.50 uur kwam er een melding dat bij het station in Akkrum een conductrice van de NS in de trein mishandeld zou zijn door een passagier. De trein was inmiddels weer vertrokken richting Leeuwarden. Op het perron in Leeuwarden de conductrice, een 48-jarige inwoonster van Amersfoort, gehoord. De conductrice had een passagier (vrouw) gevraagd om een plaatsbewijs, hetgeen de vrouw, een 37-jarige inwoonster van Jubbega, niet kon tonen. Op het station Akkrum werd de vrouw toen verzocht de trein te verlaten, hetgeen zij niet deed, waarop de conductrice de tas van de vrouw op het perron had gezet. De vrouw sloeg daarop de conductrice. Op het perron in Leeuwarden werd de vrouw aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Folsgare: rijden tijdens ontzegging
Dinsdag omstreeks 20.55 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Amsterdam, bleek een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben, die liep tot 25 juli 2002. Ook bleek de bestuurder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De auto van de man werd in beslag genomen en hij kreeg voor de geconstateerde overtredingen een proces-verbaal.

Leeuwarden: pakeren binnenstad
In verband met het verscherpte toezicht op het parkeren in de binnenstad werden dinsdag op het Ruiterskwartier 20 bekeuringen uitgeschreven, op de Nieuwestad: 2, op de Torenstraat: 7 en op het Oldehoofsterkerkhof: 30.

Drachten: onder invloed
Woensdag omstreeks 01.20 uur kreeg de bestuurder van een personenauto op de Noorderdwarsvaart een stopteken. De bestuurder reageerde hier niet op en bracht zijn auto op het Grootzand pas tot stilstand. De bestuurder, een 58-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau saboteerde de bestuurder de blaastest. Hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt. Het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd. Tevens kreeg hij een rijverbod voor 14 uren.

Leeuwarden: inbraak woning
Dinsdag tussen 10.00 en 21.50 uur werd ingebroken in een woning op de benedenverdieping van een studentenflat aan de Bontepapesteeg. Een uitzetraam aan de voorzijde van de woning werd opgebroken. Uit de woning werden een computer en een videorecorder weggenomen. De eigenaar, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: vernieling
Woensdag omstreeks 01.50 uur werden in een woning aan de Insulindestraat twee mannen aangehouden voor vernieling. De twee verdachten, 25 en 33 jaar, beiden uit Leeuwarden, hadden kort daarvoor op het Bataviaplein twee banden van een auto lek gestoken. De eigenaar van de auto, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. De aangever was daarvoor ook reeds bedreigd door de beide verdachten. De politie is hierin bemiddelend opgetreden en heeft de beide verdachten gewaarschuwd. Toen een getuige zag dat de verdachten kort daarna de banden van de auto lekstaken werd de politie opnieuw gewaarschuwd, die daarop de verdachten heeft aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272