Gemeente Amerongen


Gemeente Amerongen

De veilige dijk

Voor het handhavings- en voorlichtingsproject 'De veilige dijk' heeft de politie in de eerste periode van drie maanden in totaal 38 verkeerscontroles gehouden op de Lek/Rijndijk, waarbij 206 bestuurders een bekeuring ontvingen voor een te hoge snelheid.

De politie wil tijdens de projectperiode de pakkans van overtreders extra vergroten door regelmatig en op verschillende tijden controles uit te voeren op de dijk. De weggebruiker wordt middels een voorlichtingsbord bij de aanvang van de dijkweg gewaarschuwd dat de politie controleert op snelheid. Ook staan borden op de dijk met aanduiding van het project.

Hoogste snelheid
Het project - dat 13 juli 2001 startte - heeft als doel om het hoge aantal verkeersongevallen op de dijk te laten afnemen. De oorzaken van de vele ongevallen op de dijk zijn veelal te wijten aan te hoge snelheid. Maar ook een onjuiste inschatting van de bochten en verkeerd inhalen speelt hierbij een rol. De politie controleerde de afgelopen drie maanden met name op snelheid, waarbij de hoogst gemeten snelheid 116 km/u was. Daarnaast werd gecontroleerd op onder andere het voeren van de juiste verlichting en het dragen van gordel/helm.

Het project 'De veilige dijk' is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amerongen en Wijk bij Duurstede, het ROV Utrecht en het politie district Heuvelrug. Het project zal ruim een jaar gaan duren.