Gemeente Den Haag

2001-11-07: Nieuwe ziektekostenregeling voor minima

Burgemeester en wethouders van Den Haag hebben op 6 november besloten een nieuwe regeling in het leven te roepen voor deelname aan een aanvullende ziektekostenverzekering.

Haagse bijstandsgerechtigden en Hagenaars met een inkomen tot 110 procent van het minimumloon kunnen er gebruik van maken. De regeling moet ingaan per 1 januari 2002. De huidige aanvullende verzekering, bekend als AV Den Haag, komt op die datum te vervallen.

Sinds de invoering van de AV Den Haag in april 2000 is een grote verscheidenheid aan verzekeringen op de markt gebracht tegen sterk uiteenlopende prijzen.

Keuzevrijheid
De nieuwe regeling gaat uit van keuzevrijheid. Ook minima moeten, aldus B&W, kunnen profiteren van de concurrentie tussen verschillende zorgverzekeraars en het pakket kunnen kiezen dat het beste bij hun situatie past. Vanaf volgend jaar zijn de verzekerden zelf verantwoordelijk voor de betaling van de premie.

Medio november valt bij de deelnemers aan de AV Den Haag een brief in de bus waarin de beëindiging van deze verzekering wordt aangekondigd. In deze brief wordt ook de nieuwe regeling aangekondigd. Informatie over de tarieven volgt begin januari, omdat de verzekeraars die gegevens pas dan verstrekken.

Die informatie maakt deel uit van een door de Consumentenbond samengesteld overzicht waarin de pakketten van vijf regionale en vijf landelijke verzekeraars - waaronder Azivo, de aanbieder van de AV Den Haag - met elkaar worden vergeleken.

Op deze basis kan men zelf een ziekenfonds- en een aanvullende verzekering kiezen. Aanmelding bij één van de verzekeraars is mogelijk tot 1 maart 2002.

OoievaarsFonds
Naar verwachting zullen circa 20.000 cliënten van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) en circa 5.000 overige minima gebruik gaan maken van de regeling. Zij kunnen hiervoor een stimuleringspremie van f 26,45 (EUR 12) krijgen vanuit het OoievaarsFonds. De kosten van de nieuwe regeling, in totaal circa
1.600.000 gulden, worden opgevangen binnen het budget van de dienst SZW. De commissie OSWI bespreekt de regeling op 16 november.

7 november 2001

last update: 8 november 2001 ;pag.: 9323; auteur: 112