Fokker Space

Den Haag, woensdag 7/11/2001

Minister en Kamer positief over Fokker Space

"Het is de bedoeling Fokker Space als bedrijf volledig voort te zetten. We gaan nu zeker niet de pijp aan Maarten geven. Dat de deal met Saab niet is doorgegaan is jammer, maar we willen in Edinburgh zeker geen verkeerd signaal afgeven".

Dit zei minister Jorritsma gisteren tijdens het algemeen overleg tussen de vaste kamercommissie van Economische Zaken en de minister van Economische Zaken over de brief aan de Kamer van 5 oktober inzake de concretisering van het ruimtevaartbeleid en de Nederlandse inzet voor de ESA ministersconferentie op 14 en 15 november in het Schotse Edinburgh.

"Wij gaan alles op een rijtje zetten wat voor belang is voor de toekomst en Fokker Space is daar zelf ook mee bezig. We moeten allebei goed nadenken hoe we het zullen aanpakken", zei de minister. Wel stelde ze vast dat Fokker Space in de toekomst aansluiting moet zoeken bij een sterke partner. De minister benadrukte verder dat Nederland solidair is met de EU en ESA. De ruimtevaartbijbrage van Nederland blijft zoals die was, verhoogd met de inflatie.

Ook bij de leden van de vaste kamercommissie was een warm gevoel te constateren voor ruimtevaart in het algemeen en voor Fokker Space in het bijzonder.

De PvdA (Hindriks) noemde ruimtevaart "technologisch interessant met een belangrijke industrie. Dat de sector in de VS flink sneller groeit dan in Europa heeft te maken met de manier waarop de overheid er mee omgaat". Hindriks stelde verder vast dat er in Nederland zowel bij industrie als binnen de instituten te veel versnippering optreedt. Nederland en ook Fokker Space moeten zich concentreren op een aantal kerncompetenties. Daarmee moeten we in de wereld een betrouwbare naam opbouwen", aldus Hindriks.

De VVD (mevrouw Voûte) vond: "Ruimtevaartbeleid is van groot belang; juist ook op korte termijn is er sprake van een bijdrage aan innovatieve produkten. Investeren in ruimtevaart is investeren in kennis-economie", zei ze.

Het CDA (mevrouw Van der Hoeven) was het eigenlijk niet eens met de vaststelling in de brief dat de Nederlandse bijdrage aan ESA aardig op het gemiddelde zit. "Kijk maar eens naar Belgie, dat zit op twee maal de BNP bijdrage", stelde ze vast.

D66 (Van Walsum) vroeg zich af hoe het MKB meer profijt zou kunnen hebben van ruimtevaart. Daarnaast onderstreepte Van Walsum nog eens dat ook D66 het Nederlandse standpunt in zake de minstersconferentie volledig onderschrijft.

---