Euronext Brussels

Persberichten - 08/11/2001

Docpharma neemt marktleider paralel import over

Docpharma neemt marktleider paralel import over

Heverlee, 7 November 2001. Docpharma NV ( Docpharma ), een beursgenoteerde farmaceutische onderneming (Euronext; code : DOCPH) gespecialiseerd in generische geneesmiddelen heeft een definitieve acquisitieovereenkomst ondertekent met betrekking tot de overname van Actuapharma NV (Actuapharma). De intentieverklaring tot overname werd reeds getekend op 12 september 2001. Aktuapharma is marktleider inzake de distributie van Europese geneesmiddelen.

Deze overname is een belangrijke stap in de verwezenlijking van de groeiambities van Docpharma gericht op het uitbouwen van een vooraanstaande Europese farmaceutische groep met het profiel van provider van betaalbare kwaliteitsproducten in de farmaceutische sector.

Transactie

Deze overeenkomst, die gesloten werd met een aantal garanties, betreft de overname van 100% van de aandelen van Actuapharma. De acquisitieprijs werd bepaalt op 8 maal de geauditeerde netto winst per 31/12/2001 met een minimum van Bef 160.000.000 (honderd zestig miljoen Belgische frank) en een maximum van Bef 200.000.000 (tweehonderd miljoen Belgische frank).

Voorlopig werd afgerekend op basis van de minimumwaardering. Als betaling worden er 201.129 nieuwe Docpharma aandelen uitgegeven met een tegenwaarde van 124.700.000 (honderd vierentwintig miljoen zevenhonderd duizend Belgische frank). De nieuwe aandelen Docpharma worden uitgegeven op basis van de gemiddelde marktprijs (slotkoersen) gedurende een referentieperiode van 42 kalenderdagen voorafgaand aan de ondertekening van de intentieverklaring. Er is een lock-up regeling van minimum15 maanden van toepassing. Het saldo Bef 35.300.000 (vijfendertig miljoen driehonderdduizend) wordt betaald in speciën.

De transactie omhelst tevens, onder opschortende voorwaarden, de uitgifte van een 28.000 warranten ten voordele van de verkopende aandeelhouders.

Aktuapharma

Begin 1999 heeft Aktuapharma als eerste in België een tot dan onbekend concept geïntroduceerd met betrekking tot de distributie van geneesmiddelen, parallel - of nevenimport genoemd.

Deze activiteit is volledig onderbouwd door regelgeving van de Europese Commissie met het oog op het realiseren van een eenheidsmarkt. Aktuapharma is de eerste onderneming in België die het statuut van nevenimporteur heeft gekregen en beschikt over alle nodige vergunningen. Hiermee is het ook de eerste onderneming die het voor de apotheker mogelijk maakt om identieke merkgeneesmiddelen uit andere landen van de Europese Unie in te kopen.

In de ons omringende landen is men reeds lang vertrouwd met geneesmiddelen die uit andere landen van de E.U. afkomstig zijn. Het nevenimporteren van farmaceutische producten is er al jaren gebruikelijk en realiseert er een significant marktaandeel. Bestaande prijsverschillen en de uitbreiding van de E.U. verzekeren een verdere groei van de markt voor parallelimport, die al bestaat sinds 1976.

Ook in België is het concept aangeslagen. Dit heeft geleid tot de aanzienlijke groei van Aktuapharma. Reeds meer dan 30 % van de Belgische apothekers nemen producten af bij Aktuapharma. Samen met Docpharma, behoort het bedrijf tot de top tien van de snelst groeiende farmaceutische bedrijven in België (Bron : IMS).

De huidige productportefeuille, die constant wordt uitgebreid, omvat reeds 40 geregistreerde producten waaronder een aantal bekende blockbusters. Aktuapharma heeft een sterke productpipeline die de groei voor de komende jaren zal verzekeren.

In haar 2e boekjaar, afgesloten per 31 december 2000 (18 maanden) realiseerde Aktuapharma reeds een omzet van nagenoeg bef 300 mio en een netto-resultaat van meer dan bef 10 mio. Voor het lopende boekjaar verwacht Aktuapharma een omzet van meer dan bef 380 mio (+100%).

Het huidige management (Maarten Coolen, Karel Vandecasteele en Laurent Meur) zal verder binnen Aktuapharma alsook op groepsniveau actief blijven. Naast het huidige management is ook de holdingvennootschap van de heer J. Buchmann (Buchmann Optical Holding) een belangrijke aandeelhouder van Aktuapharma.

Strategisch belang

Docpharma heeft reeds een goede reputatie verworven bij de geneesheer. Door deze overname wordt de positie van Docpharma nu ook bij de Belgische apotheker versterkt. Het wordt nu mogelijk om naast de generische producten ook merkproducten onder patent goedkoper aan te bieden. Met deze transactie wordt bovendien hier de start gemaakt Docpharma te profileren als de provider van prijsbesparende kwaliteitsproducten voor de gezondheidszorg.

Docpharma

Docpharma is een beursgenoteerde farmaceutische onderneming gespecialiseerd in de verkoop van generische geneesmiddelen. Docpharma, gevestigd te Heverlee (Leuven) werd opgericht in maart 1999 en noteert sinds 29 juni 2001 op Euronext Brussel (continumarkt, code: DOCPH). Met een groeiend productengamma van thans 28 producten in diverse verpakkingen en een personeelsbestand van 32 medewerkers, is Docpharma momenteel de snelst groeiende farmaceutische onderneming in België (Bron: IMS). Docpharma zal in het kader van een strategische groei bijkomende acquisities verrichten. Zo kondigde Docpharma recentelijk tevens de intentieverklaring aan omtrent de overname van Vascumed NV, een bedrijf gespecialiseerd in hospitaalproducten.

Financieel adviseur

Beluga NV, een beursgenoteerde investeringsonderneming (Euronext ; code BELU) is financieel adviseur met betrekking tot deze transactie.

Bron: DOCPHARMA
Provider: Euronext Brussels