Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

07-11-2001

Metaalbewerking en metaal- en elektrotechnische industrie in één cao is onderzoek waard

CNV Metaal en elektro onderschrijft de suggestie van FME-CWM-voorzitter Arie Kraaijeveld dat op termijn de arbeidsvoorwaarden van de metaal- en elektrotechnische industrie en de metaalbewerkende bedrijven (verenigd in de kleinmetaalorganisatie Metaalunie) op termijn kunnen worden samengevoegd.

Kraaijeveld doet deze uitspraak vanmiddag tijdens het congres van zijn organisatie in Nijkerk.
In 1999 al riep de bond op tot nauwere samenwerking tussen deze twee organisaties.
Het onderscheid tussen de metaal- en elektrotechnische industrie en de metaalbewerking wordt steeds minder. Het grensverkeer tussen beide bedrijfstakken daarentegen wordt steeds groter, terwijl de gezamenlijke belangen ook groeien. Een voorbeeld hiervan zijn de technische opleidingen. De vakbonden en de werkgeversorganisaties FME-CWM en Metaalunie (van de metaalnijverheid) werken samen in het project Technisch College en platformen over opleidingen. Zo zijn er meer voorbeelden te bedenken, waarin de belangen en activiteiten van beide werkgeversorganisaties parallel lopen. Zoals bijvoorbeeld het opleiden van leerlingen voor het metaalvak.
CNV Metaal en elektro vindt het zeker de moeite waard te onderzoeken of de Metaalunie lid kan worden van de Raad voor Overleg in de Metaal- en elektrotechnische industrie (ROM). En vandaar uit na te denken over een gemeenschappelijke verdere ontwikkeling van arbeidsvoorwaarden en arbeidsmarktvraagstukken. Beide bedrijfstakken hebben zoveel overeenkomsten en hebben te maken met dezelfde problemen op de arbeidsmarkt. Hierdoor is het gemeenschappelijk overleggen over oplossingen vanuit ieders eigen rol en verantwoordelijkheid serieus het overwegen waard. Dit betreft niet alleen de werkgeversorganisaties, maar ook CNV Metaal en elektro zal met de leden een discussie moeten aangaan over dit onderwerp.

Nadere inlichtingen:

Han Dekker (cao-onderhandelaar)
030 - 6 348 348
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 241