Gemeente Smallingerland

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Smallingerland (24-10-01)

Op 8 november a.s. start de vijfde ronde van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in de gemeente Smallingerland.

In Nederland wordt jaarlijks bij ruim 10.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De overheid heeft het bevolkingsonderzoek ingesteld zodat borstkanker in een vroeg stadium ontdekt kan worden. Een vroege ontdekking vergroot de kans op genezing.

Wie worden uitgenodigd?
Tijdens de vorige ronde in 1999 werden vrouwen van 50 tot 69 jaar uitgenodigd deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Op advies van de Ziekenfondsraad heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten deze doelgroep uit te breiden. Met ingang van deze derde ronde kunnen vrouwen tot 75 jaar deelnemen. In onze gemeente zullen vrouwen geboren tussen 01-01-1926 en
31-12-1951 voor het onderzoek worden uitgenodigd. De overheid heeft deze leeftijdsgrenzen vastgesteld omdat deze leeftijdsgroep de meeste kans heeft om borstkanker te krijgen. Het onderzoek wordt om de twee jaar gehouden.

Onderzoek
Het onderzoek vindt plaats in een mobiele onderzoekswagen en is gratis. Deelname is niet verplicht, maar gezien het belang van het onderzoek is deelname aan te raden.
Veertien dagen voordat u bij het onderzoek wordt verwacht, krijgt u (alle vrouwen geboren tussen 01-01-1926 t/m 31-12-1951) persoonlijk een schriftelijke uitnodiging van de GGD Fryslân om deel te nemen. De uitnodigingen worden op postcode verstuurd, zodat u eventueel samen met uw buurvrouw naar de onderzoekswagen kunt gaan. In de onderzoekswagen worden door vrouwelijke laboranten röntgenfoto's van de borsten gemaakt. De hoeveelheid straling die bij dit onderzoek wordt gebruikt, is heel gering. Binnen twee weken krijgt u thuis een brief toegestuurd met daarin de uitslag. Bij een afwijking wordt ook uw huisarts ingelicht. Een afwijking hoeft niet te betekenen dat er kanker is ontdekt.

Grotere kans op genezing
Doel is om borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, zodat er een grotere kans op genezing is. Met behulp van de röntgenfoto's die bij het onderzoek worden gemaakt, kunnen namelijk afwijkingen worden ontdekt, die met de hand nog niet te voelen zijn. Bij vroege ontdekking neemt de kans op genezing aanzienlijk toe. Het is belangrijk om elke twee jaar aan het onderzoek mee te doen, want alleen dan kan een eventuele verandering in de borsten worden opgespoord. De meeste gevallen van borstkanker kunnen via het bevolkingsonderzoek worden ontdekt. Naast dit onderzoek is het goed om in de tussenliggende jaren zelf uw borsten op veranderingen te blijven controleren. Een borstfoto garandeert geen absolute zekerheid tot het volgende onderzoek over twee jaar.

Standplaats en data:
Drachten: 8 november 2001 t/m ± 11 maart 2002
standplaats: bij zwembad De Welle a/d Reidingweg bestemd voor vrouwen uit: Drachten
(rest van de gemeente volgt in april 2002)

Informatie
Voor vragen over het onderzoek kunt u bellen met de informatielijn borstonderzoek van de GGD Fryslân: 058-2334364. website: www.bbnn.nl