Erasmus Universiteit Rotterdam

8 november 2001

88ste Dies natalis in het teken van de wereldstad anno nu

De Erasmus Universiteit Rotterdam viert haar 88e verjaardag op donderdagmiddag 8 november 2001 met een academische zitting, die in het teken zal staan de wereldstad. Drie hoogleraren uit de faculteit der Sociale Wetenschappen zullen, elk vanuit zijn eigen discipline, de wereldstad anno nu - Metropolis - in woord en beeld beschouwen: haar identiteit en haar bewoners, haar aantrekkingskracht en haar risicos.

De sprekers worden ingeleid door de rector magnificus, onderbroken door de Rotterdamse breakdance formatie Freezone en uitgeleid door de voorzitter van het College van Bestuur.

In zijn inleiding Metropolis en Academia beschouwt prof.dr.ir. Jan van Bemmel, rector magnificus, de stad als de natuurlijke ontmoetingsplaats door alle eeuwen van academici. Haar aantrekkingskracht impliceert ook haar kwetsbaarheid. Hebben de moderne tempels der wijsheid (universiteiten) daar een afdoende antwoord op of moeten we terug naar de echte bronnen van kennen (Erasmus: Ad Fontes).

De recente aanslagen in de VS hebben de noodzaak nog eens onderstreept na te denken over een (nieuwe) democratische en rechtvaardige wereldorde. Net als de wereldeconomie en net als de massacultuur (de beeld-, koop-, eetcultuur) is nu ook het terrorisme footloose en mondiaal geworden, zich niets aantrekkend van nationale grenzen, buiten de politieke controle van soevereine staten.

In zijn rede De mondialisering van het lokale gaat de bestuurskundige prof.dr. Percy Lehning in op de politieke consequenties van het verdwijnen van de traditionele concepten van plaatsgebondenheid, het verdwijnen van afstand en ruimte, en daarmee van gemeenschapsgevoel en identiteit. De mondialisering wordt aangedreven door de global economics, de vrije markt; de taak van de overheid is verworden tot het garanderen van het beste klimaat voor deze markt. De antiglobaliseringsbeweging is een symptoom van
democratie-op-wereldschaal, geen plaatsgebonden maar een virtuele gemeenschap.

Met mondialisering verdwijnt de legitimiteit van de almachtige staat; verdwijnt ook de plaatsgebonden identiteit, de nationale cultuur overigens al decennia lang doordesemd van de Amerikaanse massacultuur. Het mondiaal kapitalisme gedijt in homogeen consumentisme: eenvormige koopcultuur, shopping malls. Global citys spelen de dubbelrol als knooppunt van flitskapitaal en als magneet voor migranten. Toch heeft het stadsburgerschap een hogere democratische potentie dan het staatsburgerschap, aldus Lehning.

Rotterdam is het stiefkind onder de steden. Het sociaal-economisch profiel: veel laaggeschoolden, veel werklozen en veel uitkeringsafhankelijken. Toch is Rotterdam in 2001 Culturele Hoofdstad van Europa, samen met het Portugese Porto. De socioloog prof.dr. Godfried Engbersen neemt de toeschouwer mee op een gefilmde stadswandeling van 20 minuten door de verborgen Wereldstad, in casu door Rotterdam.

Verborgen groepen (zoals illegale vreemdelingen), een informele economie, onderhuidse gevoelens van onvrede en ressentiment en verborgen tradities (zoals het Antilliaanse carnaval) zijn enkele aspecten van de verborgen stad. De socioloog zou meer oog moeten hebben voor de raadselachtige aspecten van het samenleven in de stad, vindt Engbersen, vooral voor de ongewenste, onbedoelde en soms niet onderkende gevolgen van doelgericht menselijk handelen. Hij illustreert dat met de onbedoelde effecten van onder andere integratiebeleid van migrantengroepen en het actuele restrictieve migratie- en vreemdelingenbeleid.
De socioloog moet enerzijds goed kunnen kijken naar triviale zaken in de Rotterdamse stedelijke samenleving en anderzijds een poging doen de onbedoelde gevolgen van menselijke interventies en de sociale problemen die daaruit ontstaan bloot te leggen, aldus Godfried Engbersen.

Houden mensen van de stad? Dat zou je haast denken, als je kijkt naar de vele lofzangen op de stad en de ode aan de vrijheid die de (anonimiteit van de) stad biedt. Maar is het ook echt zo?

In zijn met beelden geïllustreerde rede Kleine psychologie van de stad legt prof.dr. Henk Schmidt uit dat de mens eigenlijk een voorkeur heeft voor natuurlijke omgevingen boven door de mens gefabriceerde omgevingen. Hij doet dat aan de hand van de savannehypothese, die veronderstelt dat de mens van nature een voorkeur heeft voor glooiende savanne-achtige landschappen. Dat betekent niet dat de moderne mens zich alleen thuis zou voelen in een tentje in de Achterhoek of nog liever op een safarivakantie in Kenia. De moderne mens past zich aan in de stad. Toch blijft de hunkering naar een glooiend grasveldje, een waterpoeltje en boompartijen. Kijk maar naar de campus van het Woudestein-complex, waar al die elementen zijn terug te vinden.

Programmaoverzicht 8 november 2001

* 15.30 uur prof.dr.ir. J.H. van Bemmel, rector magnificus: Metropolis en Academia, een inleiding

* 15.35 uur prof.dr. P.B. Lehning, hoogleraar bestuurskunde De mondialisering van het lokale

* 16.00 uur prof.dr. G.B.M. Engbersen, hoogleraar sociologie Wereldstad: vele gezichten (première videoproductie)
* 16.20 uur Breakdance Freezone

* 16.30 uur prof.dr. H.G. Schmidt, hoogleraar psychologie Kleine psychologie van de stad

* 16.55 uur mw.dr. J.C.M. van Eijndhoven, voorzitter College van Bestuur
Wereldstad en wereldburger, enkele afsluitende woorden

Noot voor de pers
De plechtigheid vindt plaats in de aula van de universiteit, Burg. Oudlaan 50, Rotterdam-Kralingen (Woudestein-complex), aanvang 15.30 uur precies, na afloop (ca. 17.00 uur) receptie. In dit bericht treft u een impressie aan van de bijdragen van de drie hoogleraren. De integrale teksten zijn onder embargo beschikbaar. Aankondiging van dit programma via uw medium wordt door ons op hoge prijs gesteld (toegang vrij). En dat geldt vanzelfsprekend ook voor uw aanwezigheid, hartelijk welkom! De beeldende pers verzoeken wij zich vooraf aan te melden. Voor u allen geldt het verzoek om rond 15.15 uur aanwezig te zijn, er is een opvallende persbalie met laatste informatie.
Voor meer informatie, aanmelding, teksten, (foto-)materiaal e.a. Afdeling Interne en Externe Betrekkingen, drs. Ger Lugtenberg (010) 408 1775, vanaf 5 nov. 06 224 06556.
of mw.drs. Cora Boele (010) 408 1216.
Zie ook: www.eur.nl/diesnatalis/2001