Gemeente Borsele

Heinkenszand, 2 november 2001

Uniek experiment:
interactieve raadsvergadering op 8 en 15 november

Het jaar 2001 is uitgeroepen als digitaal jaar. De eerste producten van dit digitale jaar hebben veel succes. De aantallen bezoekers van de jeugdwebsite en Cyberzolder in Heinkenszand zijn gigantisch. Ook de gemeenteraad van Borsele is van de partij in dit digitale jaar. De gemeenteraad heeft besloten dat op de donderdagavonden 8 en 15 november 2001 vanaf 19.00 u de vergaderingen live te volgen zijn via de internetpage http://digitaleraad.borsele.nl.

WAT GAAT ER GEBEUREN?
Tijdens deze vergaderingen zullen de raadsleden een besluit nemen over de vraag wat zij voor de jeugd in Borsele gaan doen. Daarvoor is er een praatstuk opgesteld, het jeugdwerkplan. Dit plan is reeds uitvoerig onderwerp van discussie geweest in de jeugddebatten. Nu moet de raad nog een besluit nemen over dit jeugdwerkplan. De raad behandelt per vergadering 3 voorstellen. De voorstellen vindt u op http://digitaleraad.borsele.nl.

De raad heeft besloten de inwoners van de gemeente de gelegenheid te geven te reageren op de voorstellen. Opmerkingen en ideeën kunt u naar de raad mailen. Dit kan vooraf en tijdens de raadsvergadering. Vooraf ingestuurde mailtjes worden ter behandeling doorgestuurd naar de raadsleden. Een deel van de mailberichten zal live tijdens deze raadsvergaderingen ter sprake komen.

Daarom wordt iedereen uitgenodigd mee te doen aan deze raadsvergaderingen en ideeën, meningen of opmerkingen vanaf 2 november te mailen via http://digitaleraad.borsele.nl. Omdat de vergadering over de toekomst van de jeugd gaat, roepen wij vooral de jeugd en jongeren in de gemeente Borsele op om mee te doen! Dit is hun kans om de gemeenteraad te laten weten wat zij willen!

HOE WERKT HET?
De vergadering wordt live via het internet uitgezonden. Omdat alles op het internet snel en interactief is, moet de gemeenteraad zijn wijze van vergaderen aanpassen. In een gewone raadsvergadering is de burgemeester ook de voorzitter van de vergadering. Omdat burgemeester Mandos portefeuillehouder jeugd- en jongerenbeleid is, moet hij de voorstellen gaan verdedigen. Dat gaat niet makkelijk samen met het voorzitterschap. Daarom zal loco-burgemeester Vollaard de voorzittershamer van hem overnemen.

Normaal staat er in een raadsvoorstel 1 advies waarover de raadsleden het eens moeten worden. Tijdens de digitale raadsvergadering moeten ze kiezen uit een aantal opties. Elk voorstel wordt in 3 rondes besproken:
In de 1e ronde krijgt elke politieke partij 2 minuten de tijd om zijn mening te geven. Kijkers kunnen via de website meteen reageren op wat er gezegd wordt, door e-mailtjes te sturen naar de raadsleden. In de 2e ronde kunnen de raadsleden reageren op elkaars meningen en op de ontvangen reacties. Voor elk antwoord op een e-mail krijgen zij maar 30 seconden. Zij zullen dus korte en bondige antwoorden moeten geven.
In de 3e ronde krijgt de burgemeester de kans om zijn voorstel te verdedigen en vragen te beantwoorden. Dat kunnen vragen zijn van deelnemers via de website en van de gemeenteraad. Na de derde ronde zal de gemeenteraad een besluit over het voorstel nemen. De vergadering duurt maximaal 90 minuten.

NOG ENKELE PRAKTISCHE PUNTEN

* Om technische reden zijn deze vergaderingen verplaatst naar de studio van ZeelandNet BV in Kamperland. Omdat deze vergaderingen live via het internet te volgen zijn, is de studio niet toegankelijk voor het publiek.

* In het gemeentehuis in Heinkenszand, de openbare bibliotheken in Heinkenszand en `s-Gravenpolder en in de Don Boscoschool te `s-Heerenhoek kunnen geïnteresseerden u op 8 en 15 november vanaf 19.00 uur de vergadering volgen en mailtjes met ideeën naar de raad verzenden. Mailen vanaf de computer thuis kan natuurlijk ook.
* Tot slot, niet belangrijk wel leuk: Wij verloten 10 CD-bonnen van f 50,00 onder de verzenders van de mailberichten.