---

Manifestatie Groningen 8 nov.

Comité veroordeelt aanslagen op de VS en bombardementen op Afghanistan

Het comité "Stop de Oorlog" Groningen veroordeelt de terreur aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten, en is geschokt door de grote aantallen slachtoffers. Niettemin veroordeelt het comité de bombardementen van de V.S. en Groot-Brittannië op Afghanistan, die gelegitimeerd worden door de aanslagen in de V.S. De V.S. en haar directe bondgenoten hebben na de Tweede Wereldoorlog keer op keer bewezen dat ze niet handelen uit ethische motieven, maar uit eigenbelang, met alle desastreuze gevolgen van dien. Het is dan ook verontrustend dat het parlement de V.S. het Nederlandse leger onvoorwaardelijk ter beschikking stelt zonder enige vorm van controle en reeds haar fiat heeft gegeven voor de inzet van de eerste legeronderdelen. Het comité is bezorgd over de dreigende geweldsescalatie die het gevolg kan zijn van het militaire ingrijpen, en betreurd de vele slachtoffers die door de bombardementen op Afghanistan zijn omgekomen, en is bezorgd over de situatie van de honderd duizenden Afghanen die voor het geweld gevlucht zijn, en in erbarmelijke omstandigheden verkeren. Ook in Nederland neemt het verzet tegen deze oorlog toe en spreken steeds meer mensen zich uit tegen de oorlog. Militaire operaties zijn niet de oplossing, maar roepen slechts nieuw geweld op, en staat een werkelijk rechtvaardige oplossing in de weg.

Antiracisme

Oorlog kan pas goed gevoerd worden als er een vijandsbeeld is. Opzwepende toespraken van regeringsleiders hebben tot gevolg dat het racisme in de samenleving zich met name richt tegen moslims of mensen die als moslim worden beschouwd. Sinds de NATO-bombardementen oefent de Nederlandse overheid met name op hen verscherpte controle uit. Het comité 'Stop de Oorlog' verdedigt de beginselen van verdraagzaamheid en anti-discriminatie. Dat lukt beter in een wereld waar vrede heerst, waar armoede en onderdrukking zijn opgeheven.

Alternatieven

De internationale gemeenschap moet voor de oplossing van de problemen de oorzaken ervan aanpakken. Een belangrijke oorzaak is dat de V.S. en in hun gevolg het rijke "Westen" zich weinig aantrekken van de onrechtvaardige verdeling van macht en rijkdom in de wereld. Vanuit deze dominante positie wordt ook 'de westerse cultuur en moraal' als hoogste goed uitgedragen terwijl in werkelijkheid mensenrechten op grote schaal worden geschonden. Manifestatie: do. 8 november om 20.00 uur op de Vismarkt (een maand na aanvang van de bombardementen op Afghanistan!) Elke zaterdag van 14:00 tot 16:00 uur picket-line voor het stadhuis.

---

Comité Stop de Oorlog Groningen bestaat tot nu toe uit: AK2000, AMOK-Noord, Boekhandel Rosa, Buitenlandgroep GroenLinks, De Vier Handen, Develop the Child-Groningen, Doopsgezinde Vredesgroep, Internationale Socialisten, Mapuche stichting Folil, Gratis Eten Groningen, Nieuwe Communistische Partij-NCPN, NCPN- jongeren, Socialistische Arbeiders Partij, SP, Stichting Driftige Publicaties, Stichting Pajam-Groningen,Vredes Informatie Centrum, FNV- Mondiaal, Werkgroep Vluchtelingen Vrij & verontruste burgers Donaties worden zeer op prijs gesteld op rekening 5965213 t.n.v. St. V.I.C. o.v.v. Stop de oorlog
Belangstellenden / potientiële deelnemers zijn van harte welkom! Secretariaat Comité Stop de Oorlog
Tel: 050-3133247 / 06-28504778 (Anke)
E-mail: stopdeoorlog@hotmail.com