Ingezonden persbericht


Deze week in Contrast:

BVD krijgt asielzoekers aan de praat met beloften over verblijfsvergunning

In 1992 stelde Ien Dales, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, dat de BVD asielzoekers niet onder druk van intimidatie of de belofte van een verblijfsvergunning mag dwingen tot het verstrekken van informatie aan de dienst. Bovendien beloofde de minister om de Tweede Kamer op de hoogte te houden van het aantal vreemdelingendossiers dat de BVD jaarlijks bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst, IND, opvraagt.

In Contrast, weekblad over de multiculturele samenleving, wordt deze week verslag gedaan van onderzoek dat het Amsterdamse Buro Jansen & Janssen uitvoerde. Daaruit blijkt dat de BVD zijn oude werkwijze ongewijzigd heeft voortgezet: nog altijd worden asielzoekers door de dienst benaderd en geïntimideerd. Ook stelt de BVD asielzoekers verblijfsvergunningen in het vooruitzicht, in ruil voor politiek gevoelige informatie. De toezegging van minister Dales dat het aantal IND-dossiers dat de BVD inziet wordt bijgehouden, blijkt evenmin nagekomen. De getallen zijn nooit in het parlement aan de orde geweest. Na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om de cijfers van de laatste jaren in te mogen zien, blijkt dat er helemaal niets is bijgehouden.

Controle op het werk van de BVD wordt met het oog op terrorismebestrijding steeds belangrijker. De dienst heeft na 11 september aangekondigd zich meer te zullen verdiepen in buitenlanders, in het bijzonder asielzoekers. De dienst belooft soms verblijfsvergunningen, zonder die belofte na te komen. Verder doorkruist de BVD het beleid van de IND om oorlogsmisdadigers van een vluchtelingenstatus uit te sluiten, door juist hen in ruil voor informatie wel een verblijfsvergunning te geven.

De volledige tekst kunt u vinden op : www.burojansen.nl Voor nadere informatie kunt u zich richten tot:
Robbert Bodegraven, hoofdredacteur Contrast: 030 297 42 08 / 06 511 63 930. Website: www.contrastonline.nl

Buro Jansen & Jansen: 020 6123202. Website: www.burojansen.nl


---
LET OP: nieuw FAX-nummer !!!!!
Buro Jansen & Janssen
Postbus 10591
1001 EN Amsterdam
tel. 020-6123202
fax 020-6123202
e-mail: info@burojansen.nl
website: http://www.burojansen.nl

---