Politie Amsterdam-Amstelland

Getuigen berovingen gezocht
6-11-2001. De politie zoekt getuigen van twee berovingen die zondagavond en maandagmiddag plaatsvonden. Lees wat er gebeurd is en hoe u de politie kunt helpen op de pagina Assistentie Gevraagd.


---

Gestolen wapenschild terug
8-11-2001. Het wapenschild Hofleverancier dat in het weekend was gestolen van een gevel van een winkel aan het Rokin, is weer terug. Vannacht heeft een onbekende man telefonisch contact opgenomen met de politie. Hij gaf aan spijt te hebben van zijn daad en vertelde dat hij het schild terug had gebracht. Politiemensen troffen het schild aan in de Enge Kapelsteeg. Het wordt vandaag terugbezorgd bij de winkelier op het Rokin.


---

Fietser gewond bij aanrijding
8-11-2001. Gisteravond is een 28-jarige vrouw op de Lauriergracht met haar fiets onder een auto terechtgekomen. De vrouw fietste door de Hazenstraat en kwam ter hoogte van de Lauriergracht na een aanrijding onder een auto klem te liggen. Het slachtoffer is door brandweerpersoneel en met behulp van een politiekraan onder de auto vandaan gehaald. Zij is met onbekend letsel naar een ziekenhuis overgebracht. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe deze aanrijding heeft kunnen plaatsvinden. De Ongevallendienst heeft een onderzoek ingesteld.


---

Scooterrijder onder vrachtauto
8-11-2001. Gistermiddag is een 16-jarige jongen bij een aanrijding onder een vrachtwagen terechtgekomen. De vrachtauto reed over de Nassaukade vanuit de Kinkerstraat richting De Clerqstraat. Ter hoogte van de Allard Piersonstraat wilde de bestuurder met zijn vrachtauto links afslaan. Een zojuist links passerende bromfietser bemerkte dit te laat. Hij kwam met zijn bromscooter tussen de voor- en achterwielen terecht. Het slachtoffer schoof onder de vrachtauto door tot aan het rechtervoorwiel. De jongen lag enigszins beklemd. De brandweer heeft met een soort opblaasballon het voertuig opgetild. Het letsel van het slachtoffer leek erg mee te vallen. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht maar mocht na behandeling weer naar huis.


---

Voertuigactie in Noord
8-11-2001. Gisterochtend heeft de politie een controleactie gehouden op het Buikslotermeerplein. Deze gecombineerde actie van de wijkteams Waddenweg en Klimopweg werd ondersteund door specialisten op het gebied van chassisnummers. Er werden 170 autos gecontroleerd en met de chassisnummers bleek alles in orde te zijn.

In drie gevallen echter bleek het kentekenbewijs niet te kloppen. Twee bestuurders werden aangehouden. Eén van hen had te veel gedronken; zijn promillage bedroeg 1.85 en hij moest zijn rijbewijs inleveren. De ander had geen rijbewijs, reed in een onverzekerde auto en beledigde een politieagent.

In totaal werden drie onverzekerde autos tijdelijk bij een politiebureau geplaatst. Er werden verder 50 bekeuringen uitgeschreven. Bij de controle waren ook de Douane en personeel van de dienst Motorrijtuigenbelasting aanwezig. Door het Douanepersoneel werden bij 25 autos dieselmonsters getrokken om na te gaan of er geen landbouwdiesel werd gebruikt. Hierbij werden geen overtredingen geconstateerd. Er worden in de toekomst meer van dit soort acties georganiseerd.


---

Drenkeling overleden
7-11-2001. Gisterochtend is de drenkeling die van winkeldiefstal werd verdacht, overleden. Het onderzoek naar de identiteit van de man duurt nog voort. Afgelopen woensdag brachten wij het volgende persbericht uit over het voorval:

Winkeldief te water
Vanmiddag raakte een nog onbekende, van winkeldiefstal verdachte man te water in Diemen. Hij is in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij werd opgenomen op de intensive care. Zijn toestand wordt kritiek genoemd.
Medewerkers van een winkel in bouwmaterialen aan de Sniep betrapten de man op een winkeldiefstal. Toen zij hierover aanspraken, ging hij ervandoor. Door nog onbekende oorzaak raakte de man te water en verdween onder water. Duikers van de brandweer wisten het slachtoffer boven water te krijgen. Hij werd direct gereanimeerd, waarna hij naar een ziekenhuis werd vervoerd.

---

Aanrijding in tunnel: 1 gewonde
7-11-2001. Vanochtend is een 22-jarige vrouw gewond geraakt bij een aanrijding in de Zeeburgertunnel. De vrouw reed de tunnelbuis in en haalde een vrachtwagen in. Toen zij voor de vrachtwagen invoegde, ontstond een kop-staartbotsing. De personenauto sloeg over de kop. Ambulance, brandweer, politie en traumaheli werden ingezet. De tunnelbuis werd afgesloten. Het slachtoffer werd uit haar auto bevrijd en ter observatie in een ziekenhuis opgenomen. De aanrijding veroorzaakte een kilometerslange file.


---

Ramkraak juwelier Kalverstraat
7-11-2001. Gisterochtend vroeg werd een juwelier aan de Kalverstraat overvallen. Een man reed met een personenauto het rolluik stuk, kroop er onderdoor en drong de winkel binnen. Na korte tijd ging hij er vandoor. Het is nog niet duidelijk of er iets is weggenomen. De beschadigde auto is in beslag genomen.


---

Tassenroller gepakt
7-11-2001. Gisterochtend is een 25-jarige man aangehouden toen hij een tas had gerold in lijn 5. De verdachte werd door de aangeefster betrapt toen deze zag dat hij haar tas opende. Ze probeerde hem samen met haar man tegen te houden, maar de man wist toch te vluchten. Trampersoneel hield de verdachte staande en droeg hem over aan de politie.


---