Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 8 november 2001

Giraffe logeert
in Dierenpark Amersfoort
'Binky' maakt een tussenstop in Amersfoort tijdens zijn reis naar Engeland.

Sinds kort heeft Dierenpark Amersfoort een logee. De anderhalf jaar oude giraffehengst 'Binky' komt uit Artis in Amsterdam en is onderweg naar Whipsnade Zoo in Engeland. Door de heersende Mond- en Klauwzeer crisis (MKZ) in dat land is het nog steeds niet toegestaan om evenhoevige dieren zoals giraffen daar naartoe te transporteren. Binky krijgt zolang onderdak in Dierenpark Amersfoort.

Op 29 mei 2001 werd Binky in Artis geboren. Hij maakte daar deel uit van de groep netgiraffen. Vanwege de aanstaande geboorte van een giraffejong, is het niet meer mogelijk om Binky in Artis te huisvesten. In overleg met de Europese coördinator van het EEP-fokprogramma (European Endangered species Program) voor de netgiraffe, is besloten om Binky in de Whipsnade Zoo in Engeland te huisvesten. Aangezien Binky dat land door het nog steeds heersende MKZ-virus niet in mag, verblijft hij tijdelijk in Dierenpark Amersfoort.

Spermabank voor giraffen
Het besluit om Binky in Amersfoort te huisvesten is niet toevallig ontstaan. Dierenpark Amersfoort heeft als enige dierenpark in Nederland een groep giraffen die uitsluitend uit hengsten bestaat. Het park heeft in het kader van hetzelfde EEP-fokprogramma voor giraffen een ware spermabank in huis voor de populatie Rothschild giraffen in Europa. Momenteel zijn er in dat kader besprekingen met de dierentuin van het Zuid-Spaanse Jeréz om één van de Amersfoortse giraffen naar Spanje te vervoeren.

Vrijgezellengroep
Inmiddels vindt Binky prima aansluiting bij de vrijgezellengroep van Amersfoort. Dit komt doordat er geen giraffemerries in de buurt zijn. De hengsten hoeven dan niet met elkaar te concurreren en gedragen zich als een groep bevriende vrijgezelle mannen. In Dierenpark Amersfoort wonen nu zeven giraffen; Michel, Marco, Raoul, Prago, Mutombo, Ongoza en Binky. Alle giraffen behalve Binky, behoren tot de giraffesoort Rothschild. De giraffen maken deel uit van het themagebied 'de Savanne'. Naast de giraffen wonen daar Watoessie-runderen, gnoes, algazellen, antilopen, kroonkraanvogels en struisvogels. Wanneer Binky zijn reis naar Engeland kan voortzetten is nog niet bekend.

Noot voor redactie