Provincie Groningen

Groningen, 8 november 2001 Persbericht nr. 234

Europees geld voor ontwikkeling hoogeland

Voor de ontwikkeling van het Groningse Hoogeland is Europees geld beschikbaar. Het geld is bestemd voor projecten die op een experimentele en vernieuwende manier bijdragen aan de sociaal-economische ontwikkeling. Daarbij maakt het niet uit of het om schijnbaar voor de hand liggende projecten gaat of om voorstellen die op het eerste gezicht "ver gezocht", lijken, als ze maar getuigen van de bereidheid wegen in te slaan die nieuw zijn voor het Hoogeland. In totaal is er vanuit Brussel, provincie en gemeenten zo'n 15 mln. gulden voor projecten beschikbaar. Er wordt vanuit de private sector ook nog eens een bijdrage van ca. 6 mln. verwacht. Het programma wordt aangestuurd door de LEADER Actiegroep (LAG), dat sinds vandaag haar secretariaat heeft gevestigd in een voormalig schoolgebouw aan de Hoofdstraat in Warffum.

Initiatiefnemers van LEADER+ projecten kunnen evengoed plaatselijke verenigingen als gemeentelijke en provinciale overheden zijn. Ook private partijen (ondernemers) kunnen van dit programma profiteren. LEADER+ heeft een looptijd van zes jaar. De LAG heeft daarvoor een actieplan opgesteld en zorgt ook voor de aansturing. In het plan wordt aangegeven welke initiatieven en projecten in het Hoogeland de beste kansen bieden op sociale en economische vooruitgang. Hiervoor heeft de LAG een groot aantal personen/instanties geraadpleegd uit de landbouw, het midden- en kleinbedrijf, de recreatie- en toerismebranche, de natuur-, milieu- en landschapssector en uit de wereld van welzijn en zorg. De Provincie Groningen en de gemeenten onderschrijven de nu uitgestippelde weg en dat betekent ook dat zijn naast elke Euro uit Brussel voor projecten in het Hoogeland gezamenlijk een Euro uit eigen middelen leggen.

Prijsvraag voor logo

De Leader Actiegroep Hoogeland (LAG) schrijft een prijsvraag uit. Zij zoekt kunstenaars/ontwerpers die een logo kunnenontwerpen voor het Hoogeland.
Hieraan kunnen kunstenaars en ontwerpers meedoen die op het Hoogeland wonen.
In het logo moet het gebiedseigene tot uitdrukking komen en het moet passen bij het Europese leader symbool.
De prijs bestaat uit een bedrag van f 10.000,--, waarbij de winnaar afstand doet van zijn ontwerp.

Voor meer informatie over dit persbericht (en de prijsvraag voor het logo) kunt u contact opnemen met:
Bart Bagerman, projectbureau LEADER Actie Groep, tel. 0595 426080 of: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 3164129