CDA

Verkiezingssucces in nieuwe fusiegemeenten

Het CDA heeft bij gemeenteraadsverkiezingen in drie fusiegemeenten overwinningen behaald. In twee van de drie gemeenten werd het CDA woensdag de grootste partij.

De inwoners van zeven gemeenten in Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland kozen woensdag raden voor drie nieuwe gemeenten die na gemeentelijke herindelingen ontstaan. In totaal konden zo'n 100.000 mensen hun stem uitbrengen. Het opkomstpercentage bleef steken bij gemiddeld 45.

In Zuid-Holland kozen de inwoners van Pijnacker en Nootdorp net als de stemgerechtigden in Voorburg en Leidschendam hun eerste gezamenlijke volksvertegenwoordigingen. Voorburg en Leidschendam gaan in de toekomst verder als de gemeente Vlietstede. De andere fusiegemeente in Zuid-Holland krijgt een minder spannende naam: Pijnacker-Nootdorp.

De kiezers in Loosdrecht (Utrecht), 's-Graveland en Nederhorst den Berg (beide Noord-Holland) mochten woensdag eveneens naar de stembus. Deze gemeenten vormen per 1 januari één Noord-Hollandse gemeente, Wijdemeren.

Het CDA deed het overal goed. In Pijnacker en Nootdorp behaalde de partij tien van de 23 zetels. De VVD is de grote verliezer in deze fusiegemeenten. Zij komt op vier zetels.

In Wijdemeren kwam het CDA ook als grootste partij uit de bus met zes van de negentien zetels. Opvallend in de uitslag van Wijdemeren is het ontbreken van de partij Dorpsbelangen Nederhorst den Berg in de nieuwe gemeenteraad. De lokale partijen uit de andere dorpen wisten namelijk wel een plek te veroveren.

Het CDA bleek ook de winnaar in Leidschendam en Voorburg. Met negen van de 35 zetels komt de partij op gelijke hoogte met de VVD, die van oudsher de grootste aanhang in deze fusiegemeenten had. De opkomst schommelde in de meeste gemeenten tussen de 45 en 50 procent, met Leidschendam en Voorburg als negatieve uitschieters met nog geen 39 procent.

Dramatisch laag, oordeelde burgemeester Van Haersma Buma van Voorburg. Hij laat de komende dagen een onderzoek instellen naar de reden voor de lage opkomst.

(ANP)