Gemeente Eindhoven

8 november 2001, no. 184

Stadshuisbeiaard uitgebreid

Betrokken bouwers schenken luidklok

De gezamenlijke bedrijven betrokken bij de renovatie van het stadhuis van Eindhoven hebben de gemeente een luidklok cadeau gedaan, voor de beiaard. De klok wordt op donderdag 8 november a.s. om 14.00 uur gegoten bij Koninklijke Eijsbouts (Anno 1872) te Asten.

In het kader van de algehele renovatie van het stadhuis (34 miljoen gulden) deed de gelegenheid zich voor om ook de beiaard te onderhouden en technische verbeteringen aan te brengen. De gemeente nam voor de voorbereidingen daarvan stadsbeiaardier Arie Abbenes in de arm. Naast onderhoud en verbeteringen aan de technische installatie adviseerde hij uitbreiding van de beiaard met een basblok (b). Naar zijn mening zullen de muzikale mogelijkheden van de stadshuisbeiaard hierdoor aanzienlijk uitgebreid worden. Zowel het klavier als de klokkenkamer bieden voor deze uitbreiding de benodigde ruimte. De beiaard van het Stadshuis telt 48 klokken; waaronder wel de zeldzaam voorkomende ondertoon A. Na uitbreiding met de ondertoon b kunnen alle beiaardwerken en bewerkingen op dit instrument gespeeld worden. De nieuwe basklok weegt circa 320 kg en heeft een diameter van 82 cm.

Inscriptie
De nieuwe klok krijgt een inscriptie: Luid Mij En Hoor De Uitgebreide Ruimte Van De Stad, naar het ontwerp van architect Bert Staal. Hij wil hiermee uitdrukken dat de klok in overdrachtelijke zin op akoestische wijze de ruimte meet. Ook de gebeurtenis, de renovatie op zich, geeft iets van uitbreiding aan, intern ruimtelijk gezien, maar zeker ook in figuurlijke zin als het openen van het Stadshuis naar de gemeenschap van Eindhoven. In Eindhoven bestaat de bijzondere situatie van twee beiaards in elkaars direct nabijheid: de Philipsbeiaard (61 klokken) in de Stadskerk St. Cathrien. Dit instrument beschikt over een volledige basoctaaf en vervult een belangrijke rol in de concertserie Muziek in de Cathrien. Met de nieuwe basklok erbij vullen beide beiaards elkaar prima aan bijvoorbeeld in een dubbelspel.