CDA

Vragen over organisatie extra decembertrekkingen Lotto

De Tweede Kamerleden Maria van der Hoeven en Siem Buijs hebben aan minister Jorritsma (Economische Zaken) schriftelijke vragen gesteld over "het voornemen van de Lotto-organisatie tot het uitvoeren van een vijftal extra trekkingen in de maand december, waarbij van de rekeningen van abonnes automatisch een bedrag van f37,50 wordt afgeschreven indien men niet vóór 17 november a.s. bezwaar maakt.

De kamerleden willen weten of de minister deze constructie "waarbij uitgegaan wordt van stilzwijgende toestemming wenselijk" vindt.

Van der Hoeven en Buijs, verder: "Bent U van mening dat vanuit de beginselen van rechtszekerheid en duidelijkheid voor consumenten, een "ja, mits"-benadering van de kant van commerciële organisaties niet gewenst is, maar in plaats daarvan een "nee, tenzij"-benadering, zodat de beslissing tot het afnemen van een bepaalde dienst in eerste instantie bij de consument zelf ligt?

Is de minister bereid te onderzoeken of er een juridische basis is die aanknopingspunten biedt tot het verbieden van een dergelijke actie van de Lotto-organisatie?

Zo nee, zijn er andere wegen die bewandeld kunnen worden om dergelijke acties te voorkomen? Is de minister voornemens deze mogelijkheden te onderzoeken en vervolgens overeenkomstig actie te ondernemen?"