Gemeente Den Helder

Een bruisend stadshart

betreft: week: week 45

We willen een compact, sfeervol centrum dat altijd ademt en bruist. Daarvoor is het nodig dat we alle plannen voor de binnenstad in samenhang met elkaar aanpakken. Het besluit tot de bouw van een nieuw stadhuis in het centrum is een ferme stap in de goede richting en kan dienen als vliegwiel voor andere (stedelijke) voorzieningen.

Andere essentiële verbeteringen kunnen ontstaan door de koppeling van de Oude Rijkswerf Willemsoord aan de Beatrixstraat en aan het einde van de Spoorstraat. Daarmee wordt de relatie tussen beide gebieden benadrukt. Op termijn zou herstel van de allure van de Grachtengordel -in dit verband voor het deel aan de Weststraat- het centrum nog veel aantrekkelijker maken.

Er zijn al de nodige verbeteringen gerealiseerd. De stadsvloer ligt, het Stationsvoorplein is opgeleverd en we zijn met de restauratie van de Oude Rijkswerf Willemsoord begonnen. De omgeving van het winkelgebied mogen we intussen niet vergeten. De oudere wijken rond het centrum vertonen tekenen van verval. Woningverbetering en een systematische aanpak van karakteristieke of historische panden in de omgeving van het centrum kunnen dit verval tegengaan.

Daarnaast pakken wij de woon- en leefomgeving in de Van Galenbuurt aan. Revitalisering, zoals dat met een mooi woord heet, is een continu-proces en we zullen hier dan ook de komende jaren heel veel energie in steken Binnenkort is de structuurvisie voor de Stelling van Den Helder klaar, evenals het plan voor de as Station-Marsdiep. Beide plannen zijn maken deel uit van een totale aanpak van de stadsvernieuwing. Daarnaast oriënteren wij ons op de verplaatsing van het stadhuis naar het centrum. De gehele stadshervormingsproblematiek binnen de Linie gaan we voortaan als één geheel aanpakken. Daarom worden de verschillende deelprojecten onder één regie gebracht, inclusief de herontwikkeling van de Oude Rijkswerf Willemsoord. Een totaal-benadering die er toe doet. De opzet daarvoor presenteren we nog dit jaar.

laaste verandering: november 08, 2001