Arthur Andersen

ONDER EMBARGO TOT 8 NOVEMBER 2001 17.00 UUR
Rotterdam
8 november 2001

UNIVERSITEIT TWENTE WINNAAR VAN DE F.G. KORDES-TROFEE

F.G. Kordes-Trofee/Andersen stimuleert betere verslaggeving in de publieke sector

Uit de 100 ingezonden jaarverslagen is het jaarverslag van de Universiteit Twente als winnaar van de prestigieuze F.G. Kordes-Trofee uit de bus gekomen. Aan de hand van een aantal criteria beoordeelt een deskundige jury onder andere het ontwerp en de functionaliteit van het jaarverslag. De heer prof.dr. H. de Haan, lid Tweede Kamer voor CDA, vice-voorzitter vaste Commissie voor Rijksuitgaven overhandigt vandaag de trofee aan de heer prof.dr. F.A. van Vught, voorzitter College van Bestuur en rector magnificus van de Universiteit Twente tijdens het symposium Publieke verantwoording. Initiatiefnemer van de F.G. Kordes-Trofee en het symposium is het adviesbureau Andersen.

Eervolle vermeldingen
Vier jaarverslagen vielen dusdanig op dat de jury besloten heeft om naast de winnaar, drie organisaties een eervolle vermelding te geven. Het gaat om het jaarverslag van het Waterschap Vallei & Eem, de Sociale Verzekeringsbank en de Gemeente Breda.

Thema symposium Publieke verantwoording; meer dan papieren verslag over het afgelopen jaar
De beste wijze(n) waarop publieke verantwoording over de dienstverlening van overheidsorganisaties kan worden afgelegd vormde het thema van het F.G. Kordes-Trofee 2001 Symposium. Prominente sprekers zoals mr. H.E. Koning (voormalig president van de Algemene Rekenkamer), prof. drs. M.H. Meijerink (hoogleraar Control in de publieke sector en voorzitter



Raad van Bestuur Academisch Ziekenhuis Rotterdam) en drs. A.W.P. Melkert (fractievoorzitter PVDA in de Tweede Kamer) treden met elkaar en met de zaal in discussie.

De F.G. Kordes-Trofee
Andersen nam in 1995 het initiatief voor de F.G. Kordes-Trofee, vernoemd naar de voormalig president van de Algemene Rekenkamer. De heer Kordes was in die functie pleitbezorger voor de verbetering van de kwaliteit van financiële en niet-financiële verslaggeving. Andersen beoogt met de door haar ingestelde onderscheiding een impuls te geven aan betere verslaggeving door de publieke sector. Deelname staat open voor alle organisaties uit de publieke sector. De F.G. Kordes-Trofee voor het beste jaarverslag van een publieke organisatie is voor de zevende keer uitgereikt.

Samenstelling jury
De jury van de F.G. Kordes-Trofee 2001 bestaat uit de volgende leden:
* De heer prof. dr. H. de Groot, directeur Algemene Rekenkamer
* De heer drs. L.H. Kok, directeur Begrotingszaken, Ministerie van Financiën
* De heer prof. dr. F.L. Leeuw, Hoofdinspecteur Hoger Onderwijs van de Onderwijs Inspectie
* De heer drs. J.K. Poot, vennoot van Andersen (niet-stemgerechtigd voorzitter van de jury)
* De heer drs. M.J. van Rijn, directeur-generaal Management- en Personeelsbeleid van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
* De heer C. Schouten, directeur Bestuurlijke en Financiële Organisatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

* De heer prof. dr. C.G.M. Sterks, hoogleraar Economie van de Lagere Overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen

* De heer R.G. Vonck, vennoot van Andersen (niet-stemgerechtigd secretaris van de jury)
* De heer mr. J. van Walsem, lid Tweede Kamer voor D66, voorzitter Commissie voor de Rijksuitgaven.



Andersen
Andersen is een wereldwijde leider op het gebied van zakelijke dienstverlening. Andersen biedt geïntegreerde oplossingen vanuit diverse competenties zoals Accountancy, Belastingadvies, Business Consulting, Corporate Finance en Juridische dienstverlening. Sinds de oprichting in 1913 is een onafgebroken autonome groei gerealiseerd. Bij Andersen Nederland werken 1.600 mensen, wereldwijd werken 85.000 mensen in 84 landen. In het boekjaar 2001 bedroeg de omzet US$9,3 miljard. Meer informatie is ook te verkrijgen op onze website:www.andersen.com.

////


Noot voor de redactie,