IQUIP INFORMATICA BV

Geautomatiseerd testen ingezet voor sneller en beter testen

Diemen, 8 november 2001

Niet het verkleinen van het testteam, maar sneller en beter testen zijn zwaarwegende redenen om geautomatiseerd testen in te zetten. Dit blijkt uit een enquête die gehouden is onder bezoekers van de vijf middagseminars 'Automatisering van de testuitvoering'. De meerderheid van de bezoekers geeft aan te verwachten dat geautomatiseerd testen leidt tot sneller en/of beter testen. Dit is daadwerkelijk het resultaat bij 75% van hen die geautomatiseerd testen toepassen.

Sneller en beter testen in dezelfde tijdspanne
Testen komt steeds nadrukkelijker op het kritieke pad te liggen en dreigt steeds vaker de bottle neck te worden om het releaseschema van een nieuwe applicatie te halen. Uit de enquête blijkt verkorting van de doorlooptijd een verwachting te zijn die ook werkelijk wordt gerealiseerd dankzij geautomatiseerd testen. De tijdwinst die dit oplevert, kan worden aangewend om binnen één testperiode frequenter, meer (bijv. op het gebied van beveiliging, performance of usability), beter (consequentere testuitvoering) of met meer diepgang (meerdere testgevallen) te testen.

In situaties waarbij de time-to-market onder druk komt te staan, worden regressietests al gauw achterwege gelaten. Naarmate het informatiesysteem groeit, neemt echter ook het belang van regressietests toe. Want bij systemen in productie kun je je geen fouten veroorloven in de bestaande functionaliteit. Automatisering van de regressietests waarborgt dat de uitvoering ervan op een snelle, consequente en betrouwbare wijze plaatsvindt en levert een kwalitatief beter eindproduct op.

Organisatie van de testautomatisering
Bij 20% van de bezoekers wordt de automatisering van de testuitvoering op incidentele basis georganiseerd en slechts 22% heeft dit reeds in de lijn belegd. Opvallend is dat men over twee jaar verwacht de testautomatisering veel meer georganiseerd te hebben in projecten (52%) of in de lijnorganisatie (36%) tegenover 5% op incidentele basis.

Geautomatiseerd testen is geen kwestie van simpelweg opnemen en afspelen van testgevallen (record en playback), maar vereist veel aandacht voor onderhoud. Door de testautomatisering modulair op te zetten is beheer van de gerealiseerde testsuite (tools, toolscripts en testdata) mogelijk, waardoor de continuïteit wordt gegarandeerd. Het borgen van de testautomatisering in de lijnorganisatie betekent tevens een optimalisatie van de beschikbare kennis en resources.

Over de middagseminars 'Automatisering van de testuitvoering' Medio oktober organiseerde Software Control, een divisie van IQUIP Informatica B.V., een vijftal middagseminars met als thema 'Automatisering van de testuitvoering'. Aanleiding was het onlangs verschenen gelijknamige boek, dat een praktische handleiding biedt om automatisering van de testuitvoering voor zowel nieuwbouw- als onderhoudstrajecten met succes in de praktijk toe te passen.

Over IQUIP Informatica B.V.
Met ruim 1.600 medewerkers draagt IQUIP Informatica B.V. nadrukkelijk bij aan het concurrerend vermogen van haar klanten door het vernieuwend inzetten van en het inspireren over informatie- en communicatietechnologie. De dienstverlening van IQUIP is ondergebracht in zeven divisies die regionaal opereren. De divisie Software Control houdt zich bezig met Testen (de complete testzorg binnen de informatievoorziening) en Kwaliteitszorg (de beoordeling van systemen en adviezen die daaruit voortvloeien). Naast de zeven divisies beschikt IQUIP over het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie, ViNT. Meer informatie is te vinden op www.iquip.nl.