Published: 07:30 08.11.2001 GMT+1 /HUGIN /Source: CSS Holding NV /AEX: CSS /ISIN: NL0000345569

CSS Holding NV: Bericht over het derde kwartaal 2001


·DERDE KWARTAAL TELEURSTELLEND DOCH WINSTGEVEND AFGESLOTEN
·TRADITIONEEL GOED VIERDE KWARTAAL BLIJFT UIT

·WINSTVERWACHTING GEHEEL 2001 NAAR BENEDEN BIJGESTELD
·RATIONALISERINGSPROCES IN GANG GEZET

DEN BOSCH - Onder moeilijke marktomstandigheden heeft IT- en telecom dienstverlener Computer Services Solutions Holding N.V. (CSS) in het derde kwartaal van 2001 een positief resultaat behaald. Ondanks een voorzichtig herstel in oktober verwacht de directie van CSS niet dat het vierde kwartaal de voor dit kwartaal gebruikelijke winstgevendheid zal opleveren. De business units CSS Telecom en CSS Solutions presteerden conform verwachtingen. Het resultaat van de business units CSS System Integration en CSS Professional Resources nam sterk af. Een rationaliserings- en integratieprogramma zal in 2002 moeten leiden tot lagere indirecte kosten en een verbeterde focus op winstgevende en groeiende marktsegmenten, met als doel de autonome winstgevendheid te verbeteren.
De directie verwacht voor het gehele jaar 2001 een belangrijke daling van de nettowinst ten opzichte van de nettowinst over het boekjaar 2000 (EUR 19,2 miljoen). Hierbij is nog geen rekening gehouden met een te treffen rationalisatie- en integratievoorziening.

Gang van zaken per business unit
CSS Telecom (levering en implementatie van geïntegreerde telecommunicatie oplossingen) presteerde ondanks de tegenvallende marktomstandigheden conform verwachting. Omzet en resultaat ontwikkelden zich gunstig. De brutomarge handhaafde zich op een goed niveau. CSS wist in het derde kwartaal marktaandeel te winnen, ook in de grootzakelijke markt, hetgeen een bevestiging is van de juistheid van de gekozen aanpak op het gebied van telecom.
De toename van het aantal klanten in de grootzakelijke markt, met name in de bank- en verzekeringssector en de gezondheidszorg, biedt kansen voor sterke autonome groei. CSS zal de afronding van het proces van integratie van de verschillende onderdelen binnen deze business unit versneld uitvoeren.

In het derde kwartaal werd de business unit CSS System Integration (infrastructurele ICT-oplossingen) andermaal geconfronteerd met een stagnerende vraag. Naast de algehele vraagterugval bij telecomoperators, worden ook bij andere large accounts investeringsbeslissingen uitgesteld. CSS heeft een aantal business lines met groeikansen gedefinieerd, die de teruggang in andere segmenten moeten opvangen. Het betreft hier oplossingen op het gebied van Infrastructure & Security, Storage, Thin Clients & Server Based Platforms, E-Business Solutions, Software Development, Network Management, Education en Desktop Automation. De eerste reacties uit de markt op deze aanpak zijn positief. Het beleid in de divisie is gericht op verbetering van winstgevendheid in een krimpende markt. Op basis van de markttrends in oktober wordt echter verwacht dat de resultaten van de business unit in het vierde kwartaal ver achter zullen blijven bij het gebruikelijke niveau.

CSS Professional Resources (detachering van automatiseringspersoneel) ondervond in het derde kwartaal de gevolgen van een sterk gedaalde vraag naar automatiseringspersoneel bij grote accounts, waaronder grootzakelijke klanten in de luchtvaart en telecom. Bovendien is in deze markt momenteel sprake van grote prijsdruk. Zowel omzet als resultaat daalden scherp. Ook hier geldt dat de marktsignalen aan het eind van het derde kwartaal en het begin van het vierde kwartaal niet wijzen op herstel van de markt.

CSS Solutions (ontwikkeling, implementatie en beheer van logistieke en financiële softwareoplossingen van Enterprise Resource Planning (ERP) software) sloot het derde kwartaal veelbelovend af. Omzet- en brutomargebijdrage herstelden zich door groeiende activiteiten in verband de naderende invoering van de euro. Het beleid in deze divisie is gericht op consolidatie van de leidende positie in de Exact-markt (logistieke en administratieve software voor het midden- en kleinbedrijf). Ook het vierde kwartaal wordt met vertrouwen tegemoet gezien.

In de Belgische markt heeft CSS ook te lijden onder de economische situatie aldaar. Ondanks een gering herstel in oktober zal het verwachte resultaat over heel 2001 onder druk staan.

De begin 1999 uit CSS verzelfstandigde marktplaats Atcostplus (waarin CSS een 49% belang heeft), maakte medio september van 2001 bekend de onderhandelingen met KPN Inkoop en Logistiek met betrekking tot de oprichting van een joint venture Proclare te hebben afgerond. CSS heeft via Atcostplus een indirectbelang in Proclare van circa 25%. De in het halfjaarbericht verwachte positieve effecten hiervan op het resultaat van CSS in de tweede helft van 2001 hebben zich echter nog niet gematerialiseerd. De verwachting is nu dat deze positieve effecten medio 2002 merkbaar zullen zijn.

Rationaliseringsprogramma
Een rationaliserings- en integratieprogramma zal in 2002 moeten leiden tot lagere indirecte kosten en een verbeterde focus op winstgevende en groeiende marktsegmenten, met als doel de autonome winstgevende groei te verbeteren. De proposities naar klanten worden verbeterd door volledige integratie van de bestaande business units. De verkoop- en indirecte kosten kunnen daardoor ook fors verlaagd worden.

Vooruitzichten
Ondanks een voorzichtig herstel in oktober, verwacht de directie van CSS niet dat het vierde kwartaal,
het traditionele zwaartepunt van de winstgevendheid, de voor dit kwartaal gebruikelijke winstgevendheid zal opleveren. Derhalve verwacht de directie voor het gehele jaar 2001 een belangrijke daling van de nettowinst ten opzichte van het boekjaar 2000 (EUR 19,2 miljoen). Hierbij is nog geen rekening gehouden met een te treffen rationalisatie- en integratievoorziening.

Den Bosch, 8 november 2001

Computer Services Solutions Holding N.V.
De Directie

http://reports.huginonline.com/839589/96527.pdf