Getronics N.V.

Amsterdam

8 november 2001

GETRONICS STELT WINSTVERWACHTING 2001 BIJ


* Als gevolg van de verslechtering van
marktomstandigheden valt het verwachte
bedrijfsresultaat (winst voor rente, belastingen en amortisatie (EBITA)) van Getronics voor het
volledige boekjaar ongeveer 20% lager uit (eerdere prognose bedroeg Euro 210 miljoen), exclusief een
eenmalige voorziening van tussen de Euro 15 en 20
miljoen. Voor de tweede helft van dit jaar wordt
een geringe toename van de service-omzet verwacht.


* Management versnelt lopende acties om de
winstgevendheid te verbeteren, capaciteit aan te
passen en kosten te verlagen. Wereldwijd zal het
aantal arbeidsplaatsen met meer dan 1000 worden
verminderd, leidend tot een verwachte besparing van Euro 50 miljoen op jaarbasis.


* Kasstroom uit operationele activiteiten is verder verbeterd en zal over het gehele jaar naar
verwachting positief zijn. Door verbeteringen in de werkkapitaalssituatie kon in het derde kwartaal
Euro 100 miljoen aan eerder opgenomen kredieten
worden afgelost.


* Directie besluit om aan het einde van dit boekjaar de waardering van de goodwill aan te passen. Daarmee
zal in 2001 de totale amortisatielast ongeveer Euro 800 miljoen bedragen.

Marktontwikkelingen en performance
Sinds de bekendmaking van de halfjaarresultaten op 16 augustus 2001 heeft Getronics een verslechtering gezien van het algemeen economische klimaat, met name vanaf de maand september. Evenals veel van haar concurrenten ervaart Getronics moeilijker marktomstandigheden, waarin veel opdrachtgevers hun ICT-uitgaven terugbrengen en projecten uitstellen. Als gevolg hiervan staan de marges onder druk en valt de verwachte EBITA voor 2001 ongeveer 20% lager uit dan de eerdere prognose van Euro 210 miljoen, exclusief een eenmalige voorziening voor kostenbesparingen van tussen Euro 15 en 20 miljoen.

De sectoren die het zwaarst zijn getroffen door de terugval, zijn de luchtvaart en de telecombranche, en in mindere mate de financiële dienstverlening. In deze drie sectoren heeft Getronics een sterke klantenbasis. Getronics werkt nauw samen met deze opdrachtgevers teneinde ICT- uitgaven te richten op korte termijn kosten-besparingen voor hun organisatie. Daarmee beoogt Getronics de
continuïteit in de relatie met haar opdrachtgevers verder te versterken.

Peter van Voorst, bestuursvoorzitter van Getronics, zegt: "We voeren in versneld tempo een aantal maatregelen door om onze winstgevendheid te verbeteren, onze capaciteit aan te passen en kosten te verlagen. De behoefte aan met name infrastructuurdiensten en de uitstekende relaties die we hebben met onze opdrachtgevers, bieden ons, ondanks het marktsentiment, goede mogelijkheden om onze marktpositie verder te versterken. Zo zien we kansen voor de uitbouw van onze activiteiten op het gebied van de outsourcing van desktop- en netwerkbeheer en grensoverschrijdende projecten om voor onze opdrachtgevers een gemeenschappelijke en uniforme ICT infrastructuur te creëren. Daarmee kunnen deze ondernemingen de ICT-uitgaven van internationale
activiteiten reduceren. In het lopende jaar heeft Getronics meer dan 40 grote nieuwe internationale opdrachten verworven, met een totale waarde van meer dan 300 miljoen euro. We zullen ook blijven investeren in wereldwijde services, zoals NetWorkPlace en in het verder ontwikkelen van ons vermogen op internationale schaal service-concepten en projecten uit te voeren en te beheren."

Maatregelen
Het aantal arbeidsplaatsen zal per saldo de komende zes maanden met tenminste 1000 worden verminderd. Dit zal voornamelijk worden bereikt door middel van natuurlijk verloop. De vermindering betreft voor het merendeel de Nederlandse en Italiaanse activiteiten. De verandering van het aantal arbeidsplaatsen zal per land afhangen van lokale marktontwikkelingen.

In de landen waarin Getronics een aanzienlijk marktaandeel heeft, zoals in Italië, Spanje en de Benelux, is ondanks de margedruk de positie verder versterkt.

In Nederland heeft Getronics haar positie als marktleider gehandhaafd. De winstgevendheid van haar Business Solutions en Consulting-divisies staat echter onder druk als gevolg van de ineenstorting van de telecomsector, uitstel van projecten in andere sectoren en de verlaging van ICT- budgetten. De inmiddels ingezette vermindering van het aantal vaste arbeidsplaatsen via natuurlijk verloop en een verdere reductie van het aantal tijdelijke medewerkers, zullen de winstgevendheid van deze divisies verbeteren. Inzet van consultants wordt vooral gericht op kansrijke marktsegmenten. Voor alle divisies in Nederland geldt een verdere verscherping van de kostenbewaking.

De winstgevendheid van Getronics in Italië lijdt onder belangrijke wijzigingen in de telecommarkt, het uitstellen van projecten in de banksector en vertragingen in de aanbestedingen in de overheidssector, maar de activiteiten van Getronics in Italië groeien nog steeds. Door
vermindering van het aantal arbeidsplaatsen en aanscherping van de kostenbewaking, wordt de winstgevendheid verbeterd.

Zoals eerder aangekondigd heeft Getronics in Noord-Amerika in het kader van kostenreductie in het eerste halfjaar een reorganisatie doorgevoerd. Hierbij werd het
personeelsbestand met 590 medewerkers ingekrompen, ofwel 8% van de totale personeelssterkte. Verdere kostenbesparingen worden doorgevoerd. Op basis hiervan verwacht Getronics dat haar Noord-Amerikaanse activiteiten een stabiele
winstontwikkeling zullen blijven laten zien.

Het management verwacht voor het lopend boekjaar een negatief bedrijfsresultaat in drie van de 34 landen waar Getronics actief is: Frankrijk, Mexico en Zwitserland. In Zwitserland zijn inmiddels zodanige maatregelen genomen dat de vestiging weer winstgevend is.
Ook in andere markten zijn maatregelen getroffen. In Zuid- Afrika en Griekenland heeft de onderneming niet langer een eigen vestiging maar zijn Getronics Certified Service Partners gecreëerd.
Overige landen hebben minder tegenwind ondervonden.

In het kader van de vermindering van het aantal
arbeidsplaatsen, zal dit jaar de eerdergenoemde eenmalige voorziening van tussen de Euro 15 en 20 miljoen worden getroffen, leidend tot een verwachte besparing van Euro 50 miljoen op jaarbasis. In alle landen geldt dat kosten van personeelswerving, tijdelijke medewerkers,
loonsverhogingen, zakenreizen en de uitbesteding bij subcontractors sterk zullen worden verminderd. Afhankelijk van lokale omstandigheden omvatten de te nemen maatregelen ondermeer bevriezing van salarissen, personeelsstop, omscholings- en herplaatsingprogramma's en de verplichte opname van opgespaarde vakantiedagen.

Financiering
De maatregelen om de werkkapitaalssituatie uit operationele activiteiten verder te verbeteren beginnen effect te sorteren en de directie verwacht over het gehele lopende boekjaar dan ook een positieve kasstroom. De onderneming heeft in het derde kwartaal van dit jaar Euro 100 miljoen kunnen aflossen op een eerder opgenomen kredietfaciliteit. De nettoschuldpositie bedraagt thans Euro 1,1 miljard.

Goodwill
De Directie heeft besloten om aan het einde van dit boekjaar de waardering van uit hoofde van overnames betaalde goodwill aan te passen. Daarmee zal in 2001 de totale amortisatielast, inclusief de normale jaarlijkse amortisatie, ongeveer Euro 800 miljoen bedragen. Na deze waarde-aanpassing maakt het aansprakelijk vermogen, inclusief achtergestelde leningen, zo'n 35 à 40% uit van het balanstotaal.

Verwachtingen
Gezien de huidige economische neergang en marktonzekerheid blijft de Directie voorzichtig ten aanzien van de komende twaalf maanden. De Directie zal zich pro-actief blijven richten op verbetering van de winstmarges en verdere kostenbeheersing, door bestaande capaciteit en het aantal arbeidsplaatsen te blijven aanpassen aan de ontwikkelingen in de markt.

Over Getronics
Met meer dan 30.000 medewerkers in 34 landen, is Getronics een van 's werelds toonaangevende aanbieders van
leveranciersonafhankelijke oplossingen en diensten voor de professionele gebruiker op het gebied van Informatie- en Communicatie Technologie (ICT).

Getronics biedt advies en ontwerpt, bouwt, implementeert en beheert geavanceerde oplossingen en diensten op het gebied van Infrastructure Solutions en E-Business Solutions. Getronics helpt een groot aantal vooraanstaande
internationale bedrijven bij de maximalisatie van de waarde van hun technologie- investeringen en het verbeteren van de interactie met hun klanten.

In Nederland biedt Getronics met ruim 7000 medewerkers vanuit een groot aantal vestigingen alle voorkomende ICT diensten en oplossingen en is Getronics met haar HR Solutions divisie marktleider op het gebied van Payroll services en HR-oplossingen.

Het hoofdkantoor van Getronics is gevestigd in Amsterdam. Daarnaast zijn er regionale hoofdvestigingen in Boston, Singapore en Washington DC. Getronics is genoteerd aan de Amsterdamse Effectenbeurs ('GTN'). Meer informatie over het bedrijf en de dienstverlening van Getronics is te vinden op www.getronics.com.