Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 8 november 2001

Supermarkten profiteren van ruimte op arbeidsmarkt

De Nederlandse supermarkten kunnen makkelijker aan personeel komen doordat andere sectoren als de horeca- en ICT-branche als gevolg van de afnemende groei minder mensen nodig hebben. De supermarkten merken weinig van het afnemende consumentenvertrouwen. Bovendien hebben supermarkten extra medewerkers nodig vanwege de veranderingen in het assortiment zoals nieuwe diensten en non food. Dit maakt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de Nederlandse supermarkten, vandaag bekend tijdens haar Nationale CBL-fooddag 2001 bij Schuitema.

De krapte op de arbeidsmarkt neemt buiten de Randstad af en spitst zich met name toe op de stedelijke gebieden, vooral in het Westen. De supermarktbranche heeft nu, mede door de ruimere openingstijden van gemiddeld 72 uur per week, met name extra kaderpersoneel (afdelingschefs en managers/ondernemers) nodig. Zo zoekt fooddag-gastheer Schuitema veel supermarktondernemers.

Niet alleen de carrièreperspectieven, ook met de salariëring is de supermarkt als werkgever aantrekkelijker geworden. Dit jaar zijn de lonen in totaal met 6,25% verhoogd. De jeugdlonen met 7,5%. Op 1 januari 2002 worden de lonen nog eens verhoogd met 1,5%. Ook op de detailhandelsscholen kiezen scholieren vaker voor het supermarktvak. Koos in 1997 nog maar 8% voor de supermarktbranche, nu is dat 30%. In rap tempo verschijnen daarom op de detailhandelsscholen speciale supermarktklassen. Inmiddels is er een landelijk netwerk van scholen waar supermarktopleidingen kunnen worden gevolgd. Doordat het CBL convenanten afsluit met de scholen, ontvangt men naast het reguliere diploma ook het branchebreed erkende CBL-diploma. Dit jaar zijn er voor het eerst ruim 10.000 CBL-diploma's uitgereikt.

De vraag naar goed opgeleid personeel maakt goede contacten met het beroepsonderwijs belangrijk. Daarom organiseert het CBL jaarlijks de fooddag voor decanen en docenten food van de detailhandelsscholen, de zogenoemde CBL-foodambassadeurs. Dit jaar bezochten meer dan 200 foodambassadeurs de Nationale Fooddag. Gastheer was dit jaar CBL-lid Schuitema.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miranda Boer, tel. 06-51502772.