Consumentenbond

Consumentenbond: de Lotto benadeelt consumenten

Extra trekkingen in december moeten worden afgeblazen

De Consumentenbond eist van de Lotto dat de extra trekkingen in december worden afgeblazen, tenzij aan de deelnemers alsnog om expliciete toestemming wordt gevraagd. Als de Lotto hier niet op ingaat, zal de Consumentenbond aan de banken vragen om hun incassocontract met de Lotto op te zeggen. De Lotto benadeelt haar klanten door aan het einde van dit jaar extra trekkingen te organiseren waaraan de Lotto-abonnees automatisch meedoen, dus zonder dat zij daar zelf toestemming voor hebben gegeven.

De Lotto heeft onder de noemer 'Nu nog meer risico om miljonair te worden' brieven gestuurd aan haar abonnees waarin zij letterlijk het volgende schrijft. "Zo speelt u als abonnee naast de 5 reguliere trekkingen automatisch mee met de 5 extra trekkingen. Het geld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Wilt u niet meespelen, stuur dan de antwoordkaart terug. Anders incasseren wij uw inleg automatisch."

De Lotto zet hiermee de wereld op z'n kop. Wie niet reageert, is geld kwijt (gemiddeld zo'n f 20,-). De Consumentenbond vindt dit geen nette manier van zaken doen. Consumenten moeten zelf de keuze maken om aan lottotrekkingen mee te doen en niet automatisch vastzitten aan extra trekkingen. Op deze wijze zorgt de Lotto ervoor dat véél mensen meedoen, waaronder ook mensen die dat helemaal niet willen. Er kunnen namelijk allerlei redenen zijn waarom mensen de antwoordkaart niet terugsturen, bijvoorbeeld omdat zij de (onduidelijke) brief van de Lotto niet begrijpen, omdat zij op vakantie zijn, noem maar op. De Lotto (met in totaal 500.000 deelnemers) haalt zo ongeveer 10 miljoen gulden extra omzet binnen.

De Consumentenbond eist van de Lotto dat de extra trekkingen in december worden afgeblazen, tenzij aan de abonnees alsnog expliciete toestemming wordt gevraagd voor deelname aan deze actie. Ook eist de bond dat de Lotto (extra) trekkingen voortaan alleen op een nette manier organiseert, namelijk door mensen zelf actief te laten kiezen om mee te doen.

Als de Lotto niet ingaat op de eisen van de Consumentenbond, zal de bond de banken vragen om het incassocontract met de Lotto op te zeggen, aangezien de Lotto hiervan oneigenlijk gebruik maakt. De klanten hebben immers geen expliciete toestemming gegeven om geld van hun rekening af te schrijven voor de extra trekkingen. Zo wordt voorkomen dat geld wordt afgeschreven zonder dat mensen dat werkelijk willen.