Gemeente Oegstgeest

Open haarden en kachels

Een open haard is gezellig. Een op de vijf huishoudens in Nederland heeft een open haard of een houtkachel. Door verkeerd gebruik kan een kachel of open haard onnodig overlast en milieu- en gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo kunnen bij het stoken bepaalde stoffen vrijkomen die nadelige gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit. Mensen met ademhalingsziekten en jonge kinderen lopen extra gezondheidsrisico's bij verkeerd stoken.

Stokers kunnen zelf veel doen om schadelijke effecten te beperken. Niet alleen door verantwoord te stoken, maar ook door zich goed te oriënteren bij de aanschaf van een houtkachel of open haard.

Veel mensen kopen een open haard of kachel met een te groot vermogen. Hierdoor wordt het bij voluit stoken al gauw te warm in de woning. Om dit tegen te gaan wordt het vuur getemperd, door de luchttoevoer te verminderen. Er is dan sprake van onvolledige verbranding, waarbij schadelijke gassen vrijkomen, zoals koolmonoxide en roet. Deze gassen zijn slecht voor de gezondheid en voor het milieu. Kies om dit te voorkomen een open haard of houtkachel met de juiste capaciteit. Laat u hierover informeren door de verkoper van stooktoestellen.

Aan de kleur van de rook die uit uw schoorsteen komt kunt u zien of u goed stookt. Donkere rook duidt op een onvolledig verbrandingsproces. Dit kan komen door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of te natte of voor het toestel ongeschikte brandstof. Witte of kleurloze rook wijst er op dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. De kleur van de vlam is ook belangrijk. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig. Een oranje, instabiel flakkerende vlam duidt op onvolledige verbranding.

Het stoken in een open haard of houtkachel is, uitgaande van de warmte die het oplevert, altijd duurder dan centrale verwarming op aardgas. De besparingen op uw gasrekening (op jaarbasis bij regelmatig gebruik circa 30 tot 300 gulden ( 13,61 tot 136,13)) zullen dit niet compenseren. De kosten van andere vaste brandstoffen (houtbriketten, zaagselparaffinebriketten, kolen) zijn in de meeste gevallen nog hoger.

Meer informatie over het stoken van openhaarden en houtkachels kunt u krijgen bij Milieu Centraal, telefoon 0900-1719 (30 ct per minuut). Internet: www.milieucentraal.nl

Stooktips

· Laat uw schoorsteen minstens eens per jaar vegen.
· Laat uw stooktoestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.

· Stook alleen geschikte brandstoffen. Stook in geen geval geïmpregneerd of geverfd hout, multiplex, kunstof, oud papier of afval omdat deze tot zeer milieubelastende emissies leiden, die ook schadelijk zijn voor de gezondheid van uzelf en omwonenden.
· Stook niet bij mistig of windstil weer. De rook blijft hangen en veroorzaakt zo eerder overlast.
· Ventileer uw woning goed tijdens het stoken.