Gemeente 's-Hertogenbosch

Naar een vitaal theater

do 08 november 2001

Het college vraagt de commissie Cultuur Grotestedenbeleid en Volkshuisvesting kennis te nemen van
het rapport; "Naar een vitaal theater: onderzoek Theater aan de Parade door het Erasmus Centrum voor Kunst- en Cultuurwetenschappen Rotterdam". Op basis van het uitgevoerde onderzoek naar de huidige positie van het Theater concluderen de onderzoekers het volgende:

zowel interne samenhang van functies en activiteiten in termen van ruimtegebrek als economische factoren zoals externe ontwikkelingen, ondermijnen structureel de huidige basis voor een multifunctionele opzet van het Theater. In haar huidige vorm heeft het Theater aan de Parade haar beste tijd gehad. Het draagvlak voor de verschillende kleinschalige activiteiten van het Theater is sterk afgenomen (filmfunctie en culturele functie van de kleine zaal). Volgens de onderzoekers moeten de kernactiviteiten van het Theater zich richten op de grote zaal.

Daarmee bevestigen de onderzoekers de constatering, zoals hieronder aangegeven, uit het beleidsplan van het Theater aan de Parade.Tevens doen ze enkele aanbevelingen en presenteren ze vier mogelijke scenarios voor de toekomst. Gelet op de complexiteit van deze strategische scenarios en de mogelijke keuzes die worden aangegeven, is een aanvullende oriëntatie voor een te ontwikkelen oplossingsrichting, noodzakelijk. Zo mogelijk zal het college zijn denkrichting aanbieden aan het nieuwe college, dat wordt samengesteld na de gemeenteraadsverkiezingen van maart a.s.

Aanbevelingen en scenarios

Bij hun analyse komen de onderzoekers tot de conclusie dat de knelpunten uiteenvallen in twee typen vraagstukken, nl. een ambitievraagstuk en een organisatievraagstuk. Ten aanzien van de ambitie bevelen zij aan de plaats van het Theater aan de Parade in het culturele spectrum van de stad te heroverwegen en te achterhalen welke ambities er nu op cultureel gebied leven in s-Hertogenbosch. Voor dat organisatorische vraagstuk bevelen zij aan de rol en functies in het licht van de grote zaal én de organisatie met name in het licht van haar relatie tot de overheid te heroverwegen. Met deze analyse als achtergrond komen de onderzoekers tot vier scenarios voor het Theater aan de Parade. Dat zijn achtereenvolgens: "de traditionele schouwburg", "het cultuurhuis", "de inverdien Podiumtempel" en "het commercieel Podiumcomplex".

Aanleiding

In januari 1998 presenteerde het Theater aan de Parade haar beleidsplan voor de daaropvolgende vier jaren. Ze constateerde dat de verschillende functies die het Theater vervult (theater, film en verhuur) elkaar in de huidige situatie beconcurreren en elkaar in een, op lange termijn, perspectiefloze greep houden (beleidsplan Theater aan de Parade, 36).

Om meer inzicht te krijgen in de problemen en om een toekomstperspectief te ontwikkelen voor het Theater heeft de gemeente s-Hertogenbosch de volgende opdracht gegeven aan prof. Dr. Arjo Klamer en drs. P.W. Zuidhof van het Erasmus Centrum voor Kunst en Cultuurwetenschappen van de Erasmus Universiteit. Het Erasmus Centrum onderzoekt op welke wijze de functie van het Theater aan de Parade in de toekomst moet worden vormgegeven. De onderzoeksopdracht is als volgt geformuleerd: het verrichten van een onderzoek naar de wijze waarop het beste inhoud kan worden gegeven aan de oorspronkelijke functies van het Theater, te weten theater en muziek, film, feesten en evenementen, congres- en vergaderfunctie en naar de wijze waarop mogelijk inhoud kan worden gegeven aan verdere expansie buiten het gebouw.