Gemeente Utrecht

Gemeente en NS eens over ontvlechting oude UCP afspraken

Het college van b&w van Utrecht en NS-Vastgoed zijn het eens over het ontbinden van de afspraken die zijn gemaakt bij de doorstart van het toenmalige Utrecht Centrum Project. Op 5 maart vorig jaar kwam een einde aan de samenwerking van de vier toenmalige partners Jaarbeurs, WBN (nu Corio), gemeente en NS-Vastgoed bij het ontwikkelen van het UCP. Gemeente en NS-Vastgoed besloten toen de mogelijkheid te onderzoeken om gezamenlijk verder te gaan. Dat leidde in juni 2000 tot zogenaamde basisafspraken voor de aanpak van het station en omgeving en de oprichting van een gezamenlijke onderneming. Na de verkiezingen en de start van een nieuw College van B&W in januari 2001 besloot het gemeentebestuur zelf de regie voor het verbeteren van het Stationsgebied in handen te nemen. Daarin pasten een gezamenlijke onderneming en de basisafspraken niet meer. De zogenaamde ontvlechtingsovereenkomst, die nu is ondertekend, regelt de formele ontbinding van de gezamenlijke onderneming in oprichting.

NS en gemeente zijn beide van mening dat een snelle en kwalitatief goede aanpak van het Stationsgebied noodzakelijk blijft. Afgesproken is daarom de belangrijkste inhoudelijke afspraken uit de vorige periode als uitgangspunten mee te nemen naar de planontwikkeling. Deze vindt nu plaats onder regie van de gemeente. NS kan conform de oude afspraken in totaal 175.000 m2 vastgoed op eigen terrein realiseren. Het betreft kantoren en mogelijk woningen en overig onroerend goed als fietsenstallingen, parkeervoorzieningen en herhuisvesting van bestaande winkels en horeca. NS Vastgoed betaalt een afdracht aan de gemeente voor de ontwikkeling en verbetering van de openbare ruimte.

Het college van b&w legt de ontvlechtingsovereenkomst in december voor aan de gemeenteraad. Partijen streven ernaar zo spoedig mogelijk na het referendum de uitvoering te starten.

Utrecht, 8 november 2001