Gemeente Nijmegen

Nieuwe aanpak Hessenberg voorbeeldproject in subsidieronde Belvederel

In de subsidiecategorie Stedelijke projecten is de nieuwe aanpak voor de Hessenberg gehonoreerd met het maximaal voor deze categorie beschikbaar gestelde budget van FL. 150.000. De nieuwe aanpak krijgt van het Rijk deze stimuleringsbijdrage omdat de vernieuwende aanpak een voorbeeldwerking kan hebben voor andere projecten in het land.

Onder de titel 'Hessenberg: een cultuurrijke opgave' diende de gemeente Nijmegen deze zomer het projectvoorstel in bij het ministerie van OC&W . In totaal werden door heel Nederland 125 projectvoorstellen ingediend, waarvan 48 werden gehonoreerd. Staatsecretaris Van der Ploeg - eerstverantwoordelijke bewindsman voor Belvedere - geeft aan verheugd te zijn dat Nijmegen, na jarenlang de slepende controverse rond het plan Flash Gordon te hebben verdedigd, nu met verve de cultuurhistorie in stelling brengt. Ze doet dat volgens Van der Ploeg op een wijze die uitstijgt boven de reguliere gemeentelijke aanpak en stelt daarmee landelijk een voorbeeld. Zowel de methode als het gedachtegoed dat uitgedragen wordt, getuigt volgens de staatssecretaris van innovatiedrang en moed. Daarbij wordt de beleving van de cultuurhistorie op een hoger abstractieniveau ingestoken.

Vernieuwend
Onder de verantwoordelijkheid van wethouder P. Depla gaat de herontwikkeling van de Hessenberg nu uit van een volledig nieuw concept. In het projectvoorstel voert cultureel besef nadrukkelijk de boventoon. De vergeten en gedroomde episoden van de Hessenberg vormen de componenten van een creatief proces, dat hoge eisen stelt aan de ontwerpkwaliteit op stedenbouwkundig, architectonisch en kunstzinnig niveau.

Cultuurhistorisch Profiel
Voor de nieuwe koers vormt een studie naar de culturele dimensie van het gebied het vertrekpunt. Hiervan zijn inmiddels de resultaten neergelegd in het 'Cultuurhistorisch Profiel voor de Hessenberg', dat onlangs gereed kwam. Het Cultuurhistorisch Profiel markeert de start van een sprankelende zoektocht naar 'nieuwe' expressie voor 'oude' kwaliteit, ten gunste van een plezierige en betekenisvolle woonomgeving midden in de stad.
Het college van Burgemeester en Wethouders beoogt hiermee de discussie rond de toekomstige herinrichting het terrein cultureel te conditioneren en tegelijkertijd een nieuw soort dynamiek te genereren, waarbij de unieke kwaliteiten van het terrein op hedendaagse wijze kunnen worden benut. Het Cultuurhistorisch Profiel is zowel inhoudelijk als procesmatig vernieuwend. Het vertegenwoordigt een omslag in het denken over de culturele betekenis van de Hessenberg. Het document is verkrijgbaar bij het Open Huis voor de prijs van FL 10,- (EUR 4,54)

Ontwerpend onderzoek
De verbintenis tussen kennis en inspiratie wordt beslecht in de volgende stap, die met deze rijksbijdrage is gehonoreerd. Hieraan zullen marktpartijen, belangengroeperingen - verenigd in de Overleggroep Hessenberg - en deskundigen actief deelnemen. In deze fase staat het ontwerpend onderzoek centraal. De resultaten van het onderzoek zullen in de loop van 2002 worden ingebracht in het publieke debat. Onlangs liet de raadscommissie ROVC zich in positief uit over de aanpak. Momenteel zijn de eerste besprekingen gaande tussen de partijen die aan dit proces actief zullen gaan deelnemen.