AGOG NEDERLAND

Zelfhulp en terugval bij gokverslaving (anonieme gokkers)

Presentatie onderzoeksverslag 'Vallen en opstaan'. Zelfhulp en terugval bij de AGOG (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers).

Eindhoven, 5 november 2001 - Het CVO - Centrum voor Verslavingsonderzoek heeft onlangs het tweede deelonderzoek afgerond naar zelfhulp en terugval bij gokverslaving bij de AGOG (de landelijke zelfhulporganisatie voor gokverslaafden en mensen uit de omgeving van een gokverslaafde).

In het eerste deel van het onderzoek is de werkwijze van de zelfhulp van de AGOG en de mate waarin de deelnemers van de zelfhulpgroepen deze vorm van hulpverlening waarderen, onderzocht. In 1999 verscheen hierover het rapport 'Door het lot verbonden'. In dit tweede deelonderzoek is de terugval bij gokverslaving nader onderzocht.
Hoe vaak komt terugval voor bij gokkers die deelnemen aan de AGOG-groepen; welke factoren zijn risicoverhogend dan wel risicoverlagend voor terugval en hoe wordt in de zelfhulpmethode geanticipeerd op en omgegaan met terugval? De antwoorden op deze vragen zijn weergegeven in het rapport 'Vallen en opstaan. Zelfhulp en terugval bij de AGOG'.

Het onderzoek toont aan dat terugvallen - dus weer gaan gokken terwijl men op weg is om gokvrij te worden - bij veel gokkers die aan de zelfhulpgroepen van de AGOG deelnemen, voor te komen. Terugvallen lijkt een essentieel onderdeel te zijn in het proces om definitief te kunnen stoppen met gokken. Deze informatie is uitermate belangrijk voor de mensen uit de omgeving van een gokker, omdat ook zij bij een terugval van een gokker vaak de angst hebben weer in de oude ellende terecht te komen, terwijl ze op weg waren naar een gokvrije toekomst.

Het onderzoek 'Vallen en Opstaan' wordt op donderdag 8 november 2001 gepresenteerd tijdens een middagsymposium ter gelegenheid van de start van de dertigste AGOG-afdeling in Rotterdam. Dit symposium vindt plaats in het Congrescentrum Engels, Stationsplein 45 in Rotterdam; aanvang 14.15 uur.
Op dit symposium wordt eveneens aandacht besteed aan de werkwijze van de AGOG en aan preventie van gokverslaving.

Wij nodigen u hierbij uit om verslag te doen van dit onderzoeksrapport en het werk van de AGOG. Een uitnodiging voor het symposium is bijgevoegd.

Voor informatie en het aanvragen van een samenvatting over het onderzoek, kunt u contact opnemen met drs Dick de Bruin van het Centrum voor Verslavingsonderzoek, telefoon: 030 2381495 of met Jan Niekolaas, Landelijk Coördinator van de Stichting AGOG Nederland, telefoon: 040 2510059 of via email lbagog@agog.nl

UITNODIGING VOOR HET SYMPOSIUM: GOKVERSLAAFD? AGOG HELPT!!

Congrescentrum Engels Stationsplein 45 Rotterdam. Donderdag 8 november 2001
14.15 - 16.30 uur

13.45 Ontvangst met koffie en thee

14.15-Welkom en opening door de middagvoorzitter Henk Garretsen
Hoogleraar gezondzorgbeleid Katholieke Universiteit Brabant
Hoogleraar verslavingsonderzoek Erasmus Universiteit Rotterdam

14.20-De AGOG; Wie zijn we ? Wat doen we? Hoe werkt het ? Tijmen Horst
Voorzitter stichting AGOG Nederland

14.35-De samenwerking tussen zelfhulp en beroepshulpverlening Diederik Geys
Afdelings manager Boumanhuis

14.45-Het verhaal van een Anonieme Gokker

15.00-Het verhaal van iemand uit de Omgeving van een Gokverslaafde

15.15-PAUZE

15.30-Preventie van gokverslaving in de amusementscentra Alexander Loontjens
Branche organisatie Vereniging Automatenhandel Nederland

15.40-Presentatie van het onderzoeksverslag 'Vallen en Opstaan' Dick de Bruin
Centrum voor Verslavingsonderzoek, Universiteit Utrecht

15.55-Gelegenheid tot het stellen van vragen

16.30-Sluiting
Informeel napraten met een hapje en een drankje


05 nov 01 10:46