Rijksuniversiteit Groningen

05 nov 2001

Nummer 161 5 november 2001

Eerste buluitreiking opleiding 'humanitaire hulpverlening'

NOHA
Noot voor de pers

Op donderdag 8 november 2001 studeert de eerste lichting studenten af die de master's opleiding 'Humanitarian Assistance' hebben gevolgd. Deze vijftien jongeren, afkomstig uit Soedan, Frankrijk, Duitsland, Kameroen, Noorwegen, Portugal en Nederland, zijn klaar voor functies in de humanitaire hulpverlening. Het doel van de opleiding is interdisciplinaire professionals te krijgen die het toenemende aantal humanitaire hulpoperaties als gevolg van natuurrampen of conflicten efficiënter kunnen laten verlopen.

Het programma wordt gevolgd door studenten met een doctoraal of vergelijkbaar diploma in diverse vakgebieden, zoals internationale betrekkingen, rechten, medicijnen, psychologie, sociologie, antropologie, economie, bedrijfskunde en geografie. Na hun studie kunnen zij worden ingezet als beleidsmedewerker of onderzoeker bij internationale hulporganisaties en NGO's (non-gouvernementele organisaties). Ook kunnen zij als veldwerker en projectleider deelnemen aan hulpacties over de gehele wereld.

NOHA

Sinds 1999 maakt de Rijksuniversiteit Groningen deel uit van het Europese Network on Humanitarian Assistance (NOHA). Dit netwerk werd in 1994 in het leven geroepen op initiatief van het European Community Humanitarian Office (ECHO) en het Directoraat Generaal XXII van de Europese Commissie. Het wordt gevormd door zeven Europese universiteiten, die gezamenlijk de postdoctorale eenjarige interdisciplinaire Master's opleiding Humanitarian Assistance verzorgen. Behalve in Groningen zijn dat universiteiten in Aix-Marseille, Bochum, Louvain-la-Neuve, Dublin, Uppsala en Deusto/Bilbao.

Noot voor de pers