Koninklijke bibliotheek

Dodo's bij de KB

Op donderdagmiddag 8 november aanstaande wordt in de aula van de KB een opmerkelijk boek gepresenteerd. Het is het honderdste deel in de reeks werken van de Linschoten-Vereeniging, een organisatie die sinds al sinds 1908 bezig houdt met het uitgeven van historische reisverhalen en scheepsjournalen door Nederlanders. Het boek is getiteld Dodos en galjoenen. De reis van het schip Gelderland naar Oost-Indië, 1601-1603 en is bezorgd door de maritiem historicus Perry Moree.

Hij bewerkte het oorspronkelijke scheepsjournaal van de Gelderland, dat zorgvuldig bewaard wordt in het Algemeen Rijksarchief, en waarin onder meer een triomfantelijke overwinning van een kleine Nederlandse Oost-Indische vloot op een enorme Portugese armada bij Bantam in 1601 wordt beschreven. Het journaal bevat ca. honderd tekeningen van vogels, vissen, mensen, kusten en porselein, gemaakt door een bemanningslid van het schip de Gelderland. Op een aantal tekeningen is een wereldberoemde uitgestorven vogel te zien: de dodo. Dit zijn de enige naar het leven vervaardigde tekeningen van deze loopvogel, die uitsluitend op het eiland Mauritius (Indische Oceaan) heeft geleefd.

Tijdens de plechtigheid wordt een gloednieuwe korte Engelse documentaire over de dodo vertoond, waarin deze vogel op Walking with dinosaurs-achtige wijze tot leven wordt gewekt. Hierna treedt de Nederlandse folkgroep Pekel op, die hun speciale Dodo Lied op traditionele instrumenten ten gehore zal brengen. Ter gelegenheid van het honderdste deel wordt aan alle leden van de Linschoten-Vereeniging een cd aangeboden, waarop dit lied in drie talen te beluisteren valt.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland