European Commission

IP/01/1552

Brussel, 8 november 2001

Commissie geeft groen licht voor de overname van Postgirot door Nordea

De Europese Commissie heeft onder voorwaarden toestemming verleend voor de verwerving door de Scandinavische bankgroep Nordea van de exclusieve zeggenschap over de Zweedse Postgirot Bank AB, een financiële dienstverlener die thans eigendom is van Posten AB, de Zweedse posterijen. De transactie gaf aanvankelijk aanleiding tot bezorgdheid over de concurrentiesituatie, aangezien Nordea zeggenschap zou hebben uitgeoefend over zowel Postgirot als Bankgirot, de twee belangrijkste bancaire betaalsystemen die door de Zweedse gezinnen worden gebruikt om elektriciteits-, telefoon- en andere rekeningen te betalen. Nordea heeft zich er echter toe verbonden haar deelneming in Bankgirot te verminderen tot 10%, zodat zij geen doorslaggevende invloed meer zal kunnen uitoefenen op deze onderneming, en zich terug te trekken uit Privatgirot, een onderneming die met Postgirot concurreert op het gebied van technische diensten in verband met giro.

De Nordea-groep werd gevormd door achtereenvolgende grensoverschrijdende fusies tussen banken in de noordse landen (Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken), de Baltische regio en Polen. In Zweden verleent Nordea bankdiensten aan particulieren en ondernemingen en is zij actief op de levensverzekeringsmarkt.

Postgirot is een volledige dochteronderneming van het staatsbedrijf Posten AB. Zij bezit en exploiteert een in-house girobetaalsysteem, dat zij gebruikt om aan particulieren en ondernemingen diensten op het gebied van het verrichten van betalingen op afstand te verlenen. Postgirot verleent ook met giro verband houdende technische diensten aan andere banken. Sinds zij in 1994 een bankvergunning heeft gekregen, verleent Postgirot bankdiensten aan gezinnen en ondernemingen, onder meer op het gebied van deposito's, leningen, internationale betalingen, handelsfinanciering en kaarten.

Het onderzoek van de Commissie heeft uitgewezen dat Postgirot slechts een bijrol speelt op de meeste belangrijke bankmarkten, zoals dienstverlening op het gebied van deposito's, leningen en kaarten aan gezinnen, kleine en middelgrote ondernemingen en grote bedrijven.

In haar oorspronkelijke vorm zou de transactie Nordea echter volledige zeggenschap hebben opgeleverd over het betaalsysteem van Postgirot, terwijl het bedrijf daarnaast reeds een belangrijke deelneming had in Bankgirot, het andere girobetaalsysteem in Zweden. Nordea zou aldus belangrijke invloed hebben gehad op de twee voornaamste Zweedse betaalsystemen.

Om tegemoet te komen aan de bezorgdheid over de concurrentiesituatie in verband met deze dubbele deelneming, heeft Nordea zich ertoe verbonden haar deelneming in Bankgirot te verminderen tot ten hoogste 10% en al haar vertegenwoordigers terug te trekken uit de Raad van bestuur en andere bestuursorganen van Bankgirot.

Nordea heeft zich er tevens toe verbonden zich terug te trekken uit Privatgirot, een onderneming die met Postgirot concurreert op het gebied van de verlening van technische diensten in verband met giro.

De Commissie is van mening dat door de vermindering van de deelneming van Nordea in Bankgirot tot het niveau van een financiële belegging en haar terugtrekking uit Privatgirot de structurele band tussen de twee betaalsystemen zal worden opgeheven en aldus de door de oorspronkelijke transactie veroorzaakte bezorgdheid over de concurrentiesituatie zal worden weggenomen.