Nationaal Dubo Centrum

Nationaal Dubo Centrum neemt initiatief tot fundamenteel sectordebat over toekomst dubobeleid

Vier hoogleraren die vanuit hun eigen wetenschappelijke discipline een toekomstvisie op duurzaam bouwen ontwikkelen, een rondetafeldiscussie met een aantal stakeholders uit de bouwsector en een openbaar debat op de Nationale Dubo Dag op 8 november aanstaande. Dat zijn de ingrediënten waarmee het Nationaal Dubo Centrum de discussies die in de sector gaande zijn over de vraag "hoe moet het na 2004 verder met dubo?" op een hoger plan wil trekken. Het Nationaal Dubo Centrum wil vanuit haar platformfunctie met de ontwikkeling van een breedgedragen samenhangende toekomstvisie bijdragen aan de zoektocht naar een nieuwe dubo-aanpak voor de langere termijn.

In zijn Beleidsprogramma Duurzaam Bouwen 2000 - 2004 heeft staatssecretaris Remkes (VROM) aangekondigd per 2004 de extra beleidsimpulsen voor duurzaam bouwen te beëindigen. Dit voornemen heeft veel stof doen opwaaien: op diverse fronten werden en worden discussies gevoerd over de kansen en bedreigingen hiervan voor de verdere verankering van dubo in de brede bouwstroom. Het Nationaal Dubo Centrum grijpt de aanloop naar het moment van herijking en evaluatie van het dubobeleid (najaar 2001) aan om in samenwerking met de bouwsector te komen tot een samenhangende toekomstvisie op het dubobeleid en draagvlak voor een gezamenlijke strategie en voor een vervolgaanpak met duidelijke roltoedelingen.

Essays
Het Nationaal Dubo Centrum heeft vier hoogleraren bereid gevonden om vanuit de eigen wetenschappelijke invalshoek een toekomstvisie te ontwikkelen. In de vorm van vier essays wordt ingegaan op vragen als: welke opgaven liggen er voor ons? Welke ambities horen daar bij? Welke aanpak is daartoe geëigend en welke verantwoordelijkheden van partijen vloeien daar uit voort? Welke sturingsconcepten voor beleid zijn effectief en efficiënt? Welke beleidsprioriteiten zijn aan de orde? Dient het accent te liggen op thema's of op procesmatige aspecten?

De vier hoogleraren zijn:

* prof. mr. dr. E.F. ten Heuvelhof (TU Delft, Techniek, Bestuur en Management): vanuit bestuurlijke/ruimtelijke invalshoek
* prof. ir. H. de Jonge (TU Delft, Vastgoedbeheer): vastgoedmanagement/economie

* prof. dr. J.M. Cramer (Erasmus Universiteit, Milieumanagement in organisaties): maatschappelijk ondernemen/milieu
* prof. dr. C.M.J. van Woerkum (Wageningen Universiteit, Communicatie en Innovatiestudies): communicatie

Vervolg
De vier essays vormen de basis voor de ontwikkeling van een samenhangende toekomstvisie, waarvoor begin september de aftrap wordt gegeven in een rondetafeldiscussie met een aantal stakeholders uit de sector en de vier hoogleraren. Uiteindelijk zal het debat op de Nationale Dubo Dag (8 november aanstaande) in breder verband worden voortgezet waarbij de resultaten van de rondetafeldiscussie een belangrijke rol spelen. In aanloop naar de Nationale Dubo Dag zullen de hoofdlijnen van de essays en van de resultaten van de rondetafeldiscussie van september te vinden zijn op deze website.

Wilt u reageren? Stuur een e-mail.

23 mei 2001