Arthur Andersen

Rotterdam, 30 oktober 2001

Persuitnodiging Andersen: Symposium en uitreiking F.G. Kordes-Trofee 2001 8 november 2001

Op donderdagmiddag 8 november 2001 organiseert Andersen het F.G. Kordes-Trofee 2001 Symposium in de Nieuwe Kerk te Den Haag. Het symposium start om 13.30 uur. Tijdens dit symposium wordt de F.G. Kordes-Trofee uitgereikt, de onderscheiding voor het beste jaarverslag van een publieke organisatie. De trofee wordt dit jaar uitgereikt door de heer mr. J. van Walsem, Voorzitter vaste commissie voor de Rijksuitgaven van de Tweede Kamer, tevens lid van de D66-fractie.

Thema: Publieke verantwoording - meer dan een papieren verslag over het afgelopen jaar
Het onderwerp `publieke verantwoording' staat hoog op de agenda. Zowel bij de rijksoverheid (`Van beleidsbegroting tot beleidsverantwoording') als bij de lokale overheden (commissie Elzinga over de dualisering van de lokale democratie) zijn beleidsinitiatieven geformuleerd die breed worden gedragen. Er komt steeds meer aandacht voor het scherper formuleren van beleidsdoelen, waarbij het meetbaar maken van prestaties (output) en effecten (outcome) van beleid een belangrijke basis biedt voor het afleggen van publieke verantwoording.

Naast deze beleidsinitiatieven zijn er ook andere, gerelateerde vragen, zoals:
- is een diversificatie van verantwoordingsinformatie naar verschillende doelgroepen zinvol?

- is de periode van een jaar om verantwoording over af te leggen wel de juiste?
- is het zinvol om een terugblik op het gevoerde beleid te combineren met een doorkijk naar de toekomst c.q. het toekomstige beleid?

- welke mogelijkheden biedt het internet voor de verspreiding van het jaarverslag en voor interactie met belanghebbenden?

Prominente sprekers zoals mr. H.E. Koning (voormalig president van de Algemene Rekenkamer), prof. drs. M.H. Meijerink (hoogleraar Control in de publieke sector en voorzitter Raad van Bestuur Erasmus Medisch Centrum) en drs. A.W.P. Melkert (fractievoorzitter PVDA in de Tweede Kamer) zullen met elkaar en met de zaal in discussie treden.

Programma
Het programma is interactief van opzet. De heren Meijerink en Melkert zullen met elkaar in debat gaan aan de hand van twee stellingen over het thema `Publieke verantwoording: meer dan een papieren verslag over het afgelopen jaar'. Door middel van stemsessies zal de mening van het publiek over de stellingen worden gepeild en kunnen vragen gesteld worden aan de discussianten. Daarnaast kan met de vertegenwoordigers van `Best Practice' organisaties kennis en ervaring uitgewisseld worden en de F.G. Kordes-Trofee `Best



Practices Wall of Fame' bezichtigd worden. Het symposium en de discussie staan onder leiding van mevrouw Maria Henneman, hoofdredacteur Netwerk.

Programma

13.00 ­ 13.30 uur Ontvangst met koffie en thee, ontvangstruimte Nieuwe Kerk te Den Haag
13.30 ­ 13.40 uur Opening door dagvoorzitter Maria Henneman, hoofdredacteur Netwerk
13.40 ­ 14.00 uur F.G. Kordes-Trofee 2001
drs. J.K. Poot, voorzitter jury F.G. Kordes-Trofee, vennoot Andersen
- Resultaten beoordeling jaarverslagen
- Naar een publieke verantwoording nieuwe stijl? 14.00 ­ 14.40 uur Ontwikkelingen op het terrein van de publieke verantwoording mr. H.E. Koning, voormalig President Algemene Rekenkamer
- Ontwikkelingen in de rijksoverheid (van beleidsbegroting tot beleidsverantwoording), de lokale overheid (adviezen van de commissie Elzinga), de Europese Unie (EU-beleid en de verantwoording daarvan)
- Interactie tussen regering - Tweede Kamer en College - Raad
- Rol van de Kamercommissies en de Lokale Rekenkamer 14.40 ­ 15.10 uur Pauze
15.10 ­ 16.45 uur Debat, discussie en stemsessies aan de hand van twee stellingen met onderstaande discussianten. Centraal staat het thema: Publieke verantwoording ­ meer dan een papieren verslag over het afgelopen jaar.

- prof. drs. M.H. Meijerink, hoogleraar Control in de publieke sector en voorzitter Raad van Bestuur Erasmus Medisch Centrum
- drs. A.W.P. Melkert, fractievoorzitter PVDA in de Tweede Kamer 16.45 ­ 17.00 uur Uitreiking van de F.G. Kordes-Trofee 2001 Mr. J. van Walsem, Voorzitter vaste commissie Rijksuitgaven van de Tweede Kamer, lid D66
17.00 ­ 18.30 uur Borrel

De F.G. Kordes-Trofee
Andersen nam in 1995 het initiatief voor de F.G. Kordes-Trofee, vernoemd naar de voormalig president van de Algemene Rekenkamer. De heer Kordes was in die functie pleitbezorger voor de verbetering van de kwaliteit van financiële en niet-financiële verslaggeving. Andersen beoogt met de door haar ingestelde onderscheiding een impuls te geven aan betere verslaggeving door de publieke sector. Tijdens het symposium van vorig jaar zei Minister De Vries "De Kordes-Trofee is in de zes jaar dat deze nu bestaat een begrip geworden in overheidsland. Dat moet initiatiefnemer Andersen tot tevredenheid stemmen." Deelname staat open voor alle organisaties uit de publieke sector. De F.G. Kordes-Trofee voor het beste jaarverslag van een publieke organisatie wordt voor de zevende keer uitgereikt.



U kunt zich opgeven via telefoon 010 ­ 880 11 72 of per e-mail: netherlands.pers@nl.andersen.com
Het juryverslag is na 8 november tevens op te vragen via dit telefoonnummer en e- mailadres. Meer informatie is verkrijgbaar bij Victoria Verheul, public relations Andersen, tel. 010-880 11 72.