Gemeente Enschede

Opening Brede School Rijnstraat
Enschede, 6 november 2001
Donderdag 8 november 2001 om 14.00 uur opent de heer E. Helder, wethouder Werk en Onderwijs van de gemeente Enschede de eerste Brede School in Enschede aan de Rijnstraat 13a. Tevens zal hij het nieuwe logo voor de Brede School Rijnstraat onthullen.

Na een bouwperiode van circa een half jaar is de Brede School aan de Rijnstraat klaar voor officiële ingebruikname. Door de nieuwbouw, maar ook door het vernieuwde plein, is het aanzien van dit deel van de wijk veel vrolijker geworden. Dit zal in de toekomst nog versterkt worden als ook de buitenkant van de sporthal en basisschool De Toermalijn gerenoveerd wordt.

Al enkele weken maakt de jongste groep van De Toermalijn gebruik van één van de lokalen in de nieuwbouw. En sinds de herfstvakantie is ook peuterspeelzaal De Speeldoos gevestigd in de nieuwbouw. Vanuit de peuterspeelzaal stromen de kinderen door naar alle scholen in de wijk. De peutergroep van De Toermalijn zal geleidelijk instromen in de peuterspeelzaal De Speeldoos. Tevens zal de kinderopvang voor allerlei activiteiten van de Brede School worden gehandhaafd en voorlopig ondergebracht in één van de peuterspeelzaallokalen.

In de nieuwbouw Brede School Rijnstraat zijn inmiddels ook de personeelsruimte en de ontmoetingsruimte in gebruik genomen.

De ontmoetingsruimte in de Brede School heeft een multifunctioneel karakter en is daardoor een belangrijk steunpunt voor buurtgerichte activiteiten. Voor buurtbewoners (zowel kinderen als ouderen) en ouders worden hier diverse activiteiten georganiseerd. Er komt een digitaal trapveld, er worden computer- en taalcursussen georganiseerd, er wordt huiswerkbegeleiding gegeven en er start binnenkort een groep Marokkaanse vrouwen met diverse activiteiten.
De ontmoetingsruimte zal ook beschikbaar zijn voor vergaderingen van verenigingen en organisaties uit de wijk. Zo zal er eind november een week lang een expositie worden ingericht over ontwikkelingen in Stadsdeel Noord.

Van de nieuwbouw van de Brede School is een impuls uitgegaan voor verbetering van de fysieke omgeving in dit deel van de wijk. Aan de overzijde van de straat wordt op dit moment in opdracht van Woningcorporatie Domijn gebouwd aan een complex eengezins- en seniorenwoningen. Verder is de aanleg van het vernieuwde schoolplein bijna gereed. Bovendien heeft de gemeente geld beschikbaar gesteld voor renovatie van de buitenkant van sporthal Deppenbroek. En tenslotte heeft het bestuur van basisschool De Toermalijn besloten om ook het schoolgebouw een opknapbeurt te geven.

De Brede School Rijnstraat is een initiatief van Stadsdeelmanagement Noord, de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, RK Basisschool De Toermalijn en het Wijkwelzijnswerk Het Kompas.

Brede School: een samenwerkingsconcept
De filosofie van De Brede School, gaat er vanuit dat door intensieve samenwerking tussen scholen, buurtbewoners, kinderopvang, jeugdwerk en andere maatschappelijke instellingen, de ontwikkelingskansen van kinderen, hun ouders en (andere) buurtbewoners bevorderd worden. De `Brede School' is niet synoniem aan `gebouw': de activiteiten die plaatsvinden onder de noemer `Brede School', worden niet per definitie in één gebouw georganiseerd. De `Brede School' is met name een concept om de buurt of de wijk te versterken.


---

naar boven