Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

laatste nieuws persberichten van de CG-Raad

Utrecht, 8 november 2001

Inkomenspositie chronisch zieken en gehandicapten ondanks acht jaar Paars enorm verslechterd

De inkomenspositie van mensen met een chronische ziekte of handicap is afgelopen jaren enorm verslechterd. Dat zegt de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) in reactie op het Belastingplan 2002. Daarin staan voorstellen ten aanzien van de financiële positie van gehandicapten en chronisch zieken. Het lijkt erop dat het kabinet de wil om inkomens van mensen met een functiebeperking te verbeteren, heeft verloren en de aangenomen moties naast zich neerlegt. Het Belastingplan wordt komende week behandeld in de Tweede Kamer

Zon 400.000 mensen met een ernstige chronische ziekte of handicap zitten nog steeds op of beneden de armoedegrens. Mensen met een matige of ernstige functiebeperking zijn gemiddeld 12 procent van hun netto inkomen kwijt aan extra ziektekosten. In 1990 was dit nog maar 6 procent. De verslechtering van de financiële situatie komt onder meer doordat de mogelijkheden tot belastingaftrek voor mensen met chronische ziekte of handicap sterk zijn verslechterd. Niet alle ziektekosten worden door de fiscus geaccepteerd en voor aftrek van buitengewone uitgaven is een erg hoge drempel. Daarnaast is de financiële situatie te danken aan de slechte positie van mensen met een chronische ziekte of handicap op de arbeidsmarkt. En de bezuinigingen op leef- en vervoersvoorzieningen binnen de Wet voorzieningen Gehandicapten (Wvg). Ook is het pakket van de AWBZ en het ziekenfonds verkleind, terwijl de eigen bijdragen zijn verhoogd.

De huidige kabinetsvoorstellen bij het Belastingplan 2002 om de financiële positie te versterken hebben niets om het lijf. Deze maatregelen komen voor 95 procent niet ten goede aan mensen die specifieke kosten hebben voor een chronische ziekte of handicap, maar aan normale premies ziektekosten, eigen risico, tandartskosten, ouderdomsforfaits en kosten voor bevalling, adoptie en overlijden.

Als de Tweede Kamer met het plan instemt, wordt de motie van Ad Melkert (PvdA) om de financiële positie van mensen met een functiebeperking te versterken door fiscale maatregelen, niet uitgevoerd. Ook Wouter Bos (PvdA) staatsecretaris van Financiën, kwam een paar jaar geleden als voormalig woordvoerder al met een motie voor betere inkomens voor mensen met een functiebeperking. Elke motie is tot nu toe van tafel geveegd.
---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'