NETWERK BRANDWEERVROUWEN

Brandweer als moderne eigentijdse organisatie: Toekomstmuziek?

De Brandweer als moderne eigentijdse organisatie: Toekomstmuziek of al binnen handbereik?

wie?
Het Netwerk Brandweervrouwen organiseert een tweedaags symposium voor brandweervrouwen en hun commandanten.

wat?
Het programma van de vrijdag staat in het teken van het beleid rond het imago van de brandweer. Wat wil de brandweer uitstralen? Wat moet er nog verbeteren? En welke bijdrage kunnen brandweervrouwen leveren aan het imago van de brandweer? Het Netwerk Brandweervrouwen is dit jaar uitgenodigd door de brandweer Den Haag. De commandant van de brandweer Den Haag, Rob Brons, opent dan ook het symposium 2001 en leidt vervolgens het thema 'De Brandweer als moderne eigentijdse organisatie' in. Aansluitend worden inleidingen gehouden over kinderopvang bij de brandweer, op de inhoud van het werk afgestemde selectiecriteria; en over de stand van zaken met betrekking tot de werving, selectie en integratie van vrouwen bij de brandweer. Om een eigentijdse organisatie te zijn, is het nastreven van meer diversiteit in de personeelssamenstelling een belangrijke uitdaging. De heer Kees te Boekhorst, commandant van de brandweer Amsterdam, zal ingaan op de veranderingen die hiertoe in zijn korps in gang zijn gezet. Hierna volgt een forumdiscussie waarbij de mogelijkheid geboden wordt om vragen te stellen aan de inleiders. Gerrie Ruijs, voorzitter van het Netwerk Brandweervrouwen, leidt de discussie.

Om 13.00 uur wordt de Postbus 51 brandweercampagne gepresenteerd. Staatssecretaris Gijs de Vries, van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, start vervolgens zijn toespraak waarin hij verder ingaat op het thema 'De Brandweer als een moderne, eigentijdse organisatie'. Tevens wordt aan de staatssecretaris het eerste exemplaar van het onderzoek 'Kinderopvang bij de brandweer' aangeboden.

Na de lunch volgt er een rondleiding bij de brandweer Den Haag en nodigt Elie van Strien, directeur Directie Brandweer en Rampenbestrijding, vrouwelijke brandweerofficieren uit voor een discussie over het vak. Aansluitend kan er een workshop gevolgd worden waaronder de workshops: 'Vrouwen bij politie, defensie en brandweer' en 'Enschede en Volendam, kabinetsstandpunten'.

De zaterdag staat in het teken van workshops en praktijksessies voor de brandweervrouwen die variëren van 'Ongevallen Gevaarlijke Stoffen' en 'Opvang en nazorg door en voor de brandweer' tot een workshop 'Loopbaanzelfsturing' en 'Verschillen tussen man en vrouw m.b.t. ergonomisch functioneren'.Voor het volledige programma en meer informatie, ga naar: WWW.BRANDWEERVROUW.NL

waar?
Vrijdag tot 14.00 uur Ziekenhuis Leyenburg Leijweg 275 te Den Haag Vrijdag na 14.00 uur en Zaterdag De Brandweer Den Haag Dedemsvaartweg
1 te Den Haag (tel: 070-3591591)


wanneer?
Vrijdag 9 november en Zaterdag 10 november 2001

waarom?
In Nederland werken 835 vrouwen bij de brandweer: 700 als vrijwilliger en 135 als beroepskracht. Deze 835 brandweervrouwen vormen een minderheid binnen de gemeentelijke brandweerkorpsen. Het aandeel van vrouwen bij de brandweer is namelijk slechts 3.3%. In 1997 is het initiatief genomen tot oprichting van het Netwerk voor Brandweervrouwen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is sponsor van het Netwerk. Werken bij de brandweer is interessant en boeiend, óók voor vrouwen. Er zijn nog veel te weinig vrouwen die dit weten en daar willen we graag wat aan doen!

Geacht redactielid,
Wij richten ons tot u omdat u ons kunt helpen om het beroep brandweervrouw onder de aandacht te krijgen bij een breder publiek. Meer informatie over het Netwerk Brandweervrouwen en het beroep brandweervrouw is te vinden op de website: www.brandweervrouw.nl.

Wilt bij het symposium aanwezig zijn of wilt u aanvullende informatie over het Netwerk Brandweervrouwen, neemt u dan contact op met Cora de Olde of Saskia Schalkwijk van het bureau De Jong & Van Doorne-Huiskes en Partners, waar het secretariaat van het Netwerk is ondergebracht. Telefoon 030 - 233 33 61, fax 030 - 233 33 62, e-mail: info@brandweervrouw.nl mobiel: 06-21563670


01 nov 01 10:22