Ingezonden persbericht


WTO-vergadering in Qatar:

Hierbij wat informatie over de Nederlandse betrokkenheid bij de vierde ministeriele vergadering van de WTO die van 9-13 november in Qatar plaatsvindt.

Woensdag-avond 7 november vertrekt de officiele delegatie die onder leiding staat van staatssecretaris van EZ Gerrit Ybema vanaf schiphol. Naast de 18 leden van de delegatie zijn er ook 9 'adviseurs' in de delegatie opgenomen, te weten vijf leden van de 2e Kamer (de Haan, Biesheuvel, Koenders, Udo en van Walsem), twee vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties (die elkaar halverwege de top aflossen), een van de vakbeweging (R.Paping van Abvakabo-FNV en Nicole Metz namens ngo's).

Anders dan in Seattle zal er in Qatar geen straatprotest te zien zijn. Slechts 650 geselecteerde ngo-vertegenwoordigers zullen worden toegelaten. Uit Nederland hadden 14 waarnemers een goedgekeurde aanvraag gedaan. Maar waarschijnlijk zullen slechts vier mensen daadwerkelijk voor ngo's naar Qatar afreizen. Dat zijn: Nicole Metz (Wemos, email: pharmaceuticals@wemos.nl), Bertram Zagema (Milieudefensie, email: bertramzagema@yahoo.co.uk), Natasja van der Geest (Inzet) en Herman van Beek (Landelijke vereniging van Wereldwinkels).

Terwijl het onmogelijk gemaakt is om bij de top zelf kritiek aan te tekenen of te demonstreren, en ook de na de aanslagen in de VS uitgebroken oorlog tegen Afghanistan veel aandacht van politieke groeperingen vergt die anders met strijd tegen neoliberale globalisering aan de slag zouden zijn, wordt er toch op veel plekken in de wereld protest tegen de WTO-agenda georganiseerd. Een overzicht van acties is te vinden op de website: www.wtoaction.org

In Nederland gebeurt, op wat lokale actie of seminars na, nauwelijks iets rondom de WTO-top.
Wel zal er op dinsdag 20 november (20.00 uur Rode Hoed Amsterdam) een publieksavond over de resultaten van de WTO-top belegd worden.

Honderden organisaties hebben zich achter de internationale petitie "WTO, Slinken of Zinken" geschaard. (zie de website http:www.stelling.nl\trouble voor de Nederlandse vertaling van de petitie, of www.citizen.org voor de internationale campagne)

Indymedia zal samen met Greenpeace een internet-radiostation in Qatar opstarten, dat regelmatig uit zal zenden (zie: www.indymedia.org)

In onderstaand overzicht van wat reacties op de conceptverklaringen die de WTO eind oktober naar buiten bracht, staan nog meer bronnen voor gedegen kritische informatie over de huidige WTO-agenda.

Op de economie-afdeling van de website oneworld.nl zullen regelmatig nieuwe berichten over de ontwikkelingen in Qatar geplaats worden.

Met vriendelijke groeten,

Kees Hudig, XminY Solidariteitsfonds
(www.xminy.nl, email: kh@xminy.nl)


---

WTO op stoom: reacties op concept-verklaringen WTO

Op 27 oktober zijn de definitieve voorstellen voor de verklaringen van de ministeriele conferentie van de WTO in Doha, Qatar uitgekomen. Ze zijn te vinden op http://www.ictsd.org/ministerial/doha/docs/Draft27oct.pdf

De laatste versie over implementatie:
http://www.ictsd.org/ministerial/doha/docs/Implem27otc.pdf "public health" :
http://www.ictsd.org/ministerial/doha/docs/IP27oct.pdf De landbouwverklaring is onveranderd gebleven. http://www.ictsd.org/weekly/01- 10-09/story2.htm

Volgens een verslag van Bridges(5-37), het digitale weekblad van ICTSD, zijn de reacties op de voorstellen niet echt enthousiast te noemen. De leider van de VS-vertegenwoordiging Robert Zoellick verklaarde dat de herziene conceptverklaringen "verdere vooruitgang boeken voor een succesvolle lancering van onderhandelingen in Doha, al hebben we nog een hoop werk te doen". Een niet bij name genoemde EC-vertegenwoordiger verklaarde op 28 oktober "ik kan moeilijk zeggen dat ik erg optimistisch ben". De meeste ontwikkelingslanden zouden de teksten veroordeeld hebben. Martin Khor van Third World Network noemde de nieuwe versie van de WTO-voorstellen "erger dan de eerste". Volgens Alexandra Wandel van Friends of the Earth International biedt de tekst "niets op het gebied van ontwikkeling, rechtsgelijkheid of het milieu of duurzaamheid. Eenieder die zich afvraagt wat de werkelijke motieven van de EU en de VS zijn moet maar eens goed opletten wat er in Doha gebeurt: in de WTO is het nog steeds business-as-usual." (Zie voor commentaren van FOEI http://www.foei.org)

Wil je de ontwikkelingen in Qatar goed volgen, dan kan dat op wtowatch van het Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP): http://www.wtowatch.org/news
Alle belangrijke documenten zijn terug te vinden op de ICTSD-site: http://www.ictsd.org

Commentaar op de conceptverklaring vanuit de minst ontwikkelde landen: http://www.wtowatch.org/library/index.cfm?ID=1549

WTO-zip, nummer 12 is uit. Samengesteld door de Werkgroep Globalisering Delft Den Haag en altijd weer een feest om te lezen. Te vinden op http://www.stelling.nl/wto
In het redactioneel stellen de schrijvers dat de vergadering in Qatar in feite gered is door de aanslagen van 11 september. Onwillige landen worden door de VS en de EU hevig onder druk gezet om de agenda van Qatar te aanvaarden, waarbij alle bedenkingen van ontwikkelingslanden van tafel geveegd zijn. Alleen de start van onderhandelingen over een akkoord over investeringen zou mogelijk met twee jaar uitgesteld kunnen worden. In WTO-zip is ook een overzicht van en commentaar op de eerste ontwerp-tekst te vinden, die de WTO gelanceerd heeft.
Ook het antwoord van EZ-staatssecretaris Ybema op vragen over GATS (Diensten) wordt tegen het licht gehouden.

De G-77 en China (die 133 ontwikkelinglanden vertegenwoordigen) reageerden met de publicatie van een 'positieve agenda'. Daarin wordt onder meer de noodzaak van 'positieve maatregelen' voor ontwikkelingslanden benadrukt, zoals in de vorm van 'special and differential treatment', het recht op het beschikbaarheid van betaalbare medicijnen, ingrijpende hervormingen op het gebied van landbouwsubsidies en grotere inspraak bij het ontwerpen van toekomstige handelsregelingen. Er wordt ook geeist dat de structurele onevenwichtigheid van de Uruguay-ronde-afspraken eerst besproken wordt, alvorens er van een nieuwe ronde sprake kan zijn. Zie http://www.g77.org/Docs/Doha.htm

Andere informatiebronnen (dan hierboven genoemd):
Webpagina EZ over WTO:
http://www.ez.nl/home.asp?page=/beleid/home_ond/wto_home.htm

Speciale website over de GATS (diensten-uitverkoop): www.xs4all.nl/~ ceo/gatswatch

Verzameling handige websites op het gebied van (anti)economische globalisering:
www.xminy.nl/verandering/gereedschap.html

Speciale wto-pagina Oneworld:
http://www.oneworld.nl/wtocampagne

2. Steeds minder ngo-vertegenwoordigers in Qatar

De WTO maakte op 13 augustus bekend dat 647 ngo-waarnemers goedgekeurd waren om naar Qatar af te reizen. De regering van Qatar had immers laten weten niet meer dan 650 hotelkamers voor hen over te hebben. Wie die 647 dan wel waren was lange tijd onduidelijk, aangezien de WTO zelf dat weigerde bekend te maken (en nog steeds niet op de eigen website heeft gezet). Na lang aandringen werd de lijst aan enkele organisaties gefaxed, waarna Corporate Europe Observatory hem inscande en op de eigen website zette. Daardoor kon eindelijk een overzicht verkregen worden van de ngo-afvaardigingen en bleek bijvoorbeeld dat zo'n 200 uit de VS afkomstig waren (en zo'n 20 uit heel afrika) en dat ongeveer de helft aan het bedrijfsleven gelieerd is.

Maar bovendien ging het nog maar om de lijst van waarnemers die zich aangemeld hadden (en door de WTO goedgekeurd waren, volgens de WTO gewoon op volgorde van binnenkomst van de aanmelding mits de ngo aan kon tonen echt met WTO-aangelegenheden bezig te zijn). Volgens een inschatting van Bridges hebben zo'n 100 'goedgekeurde' waarnemers hun aanmelding uiteindelijk niet omgezet in een definitieve registratie. Na de aanslagen van 11 september hebben nog eens tussen de 30 en 40 ngo's, vooral uit Noord-Amerika en Europa, hun plannen om naar Doha af te reizen afgelast. Het secretariaat van de WTO heeft verzekerd dat de opengevallen plaatsen ter beschikking zouden worden gesteld aan anderen.

Veel ngo's hebben ook herhaaldelijk bezwaar aangetekend tegen de moeilijke omstandigheden waarin ze in Doha zullen moeten opereren.

Uit Nederland gaan tenminste acht vertegenwoordigers van ngo's en Nicole Metz van Wemos is opgenomen in de officiele Nederlandse delegaties als ngo- vertegenwoordiger maar zal maar beperkt toegang tot bijeenkomsten hebben.

Het Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) zal een internationaal media-centrum opzetten en dagelijks twee keer samen met Public Citizen een voorlichtings-bijeenkomst organiseren gedurende de ministeriele conferentie (van 8.00-9.00 en 18.00-20.00) Website: www.wtowatch.org